Expozitie despre istoria pompierilor brasoveni
In 13 septembrie, de Ziua Pompierilor, la Muzeul de Istorie din Casa Sfatului a fost vernisata expozitia intitulata "Repere din istoria pompierilor brasoveni" care cuprinde documente, fotografii de epoca, uniforme, obiecte de echipament sau machete de instructie din diverse epoci istorice. Majoritatea exponatelor au fost aduse de pompierii brasoveni. Conducerea Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta si-a exprimat speranta ca intr-un viitor apropiat, cu ajutorul autoritatilor, sa poata amenaja un muzeul al pompierilor brasoveni. Deocamdata, pina in 30 septembrie, puteti vizita interesanta expozitie din Casa Sfatului.
Pina la inceputul secolului XVIII, in Brasov nu a exista o forma de organizare exclusiva pentru stingerea incendiilor, desi Brasovul a avut parte de unul dintre cele mai devastatoare incendii din istoria Romaniei, in 21 aprilie 1689, cind toata cetatea a fost distrusa iar 300 de oameni au murit. In acea perioada incendiile erau stinse de reprezentanti ai breslelor: pielarii aduceau apa, dulgherii darâmau obiectivul incendiat iar urloierii stingeau focul. Pentru stingerea incendiilor se foloseau galeti de piele (care se umpleau cu apa si se dadeau din mâna în mâna), scari, târnacoape.
In anul 1869, când in Brasov se înfiinteaza prima “reuniune a pompierilor voluntari” care, cu timpul, se organizeaza din ce in ce mai bine si se doteaza corespunzator. Sunt cumparate hidrofoare, scari, securi, cordoane, iar în anul 1876 se pune la dispozitie marea pompa de apa. Se înfiinteaza 5 statiuni de semnalizare si înstiintare a pompierilor în caz de incendiu. Astfel, interventiile pompierilor au fost încununate de succes cu ocazia incendiului de pe Dealul Furcilor din 17 noiembrie 1874, si a celui din 1878, când flacarile au cuprins cladirea Hotelului nr. 1 existent în capatul strazii Lungi, când peste. 15 ore s-au luptat pompierii cu focul iar în anul 1890 cu ocazia incendiului izbucnit la doua canistre de 35.000 litri de petrol apartinând „Fabricii de petrol” din Brasov.
In 1899, Reuniunea pompierilor voluntari din Brasov numara 103 membrii activi si 500 membrii ajutatori, fiind mentionate 308 incendii la care acestia au intervenit. Instructia se realiza la Turnul Pompierilor, care era construit din lemn si era amplasat în Livada Postei.
In perioada 1936-1945 si este caracterizata prin înfiintarea structurilor militare ale pompierilor militari. In municipiul Brasov s-a constituit o companie de pompieri la 4 iulie 1936. In scurt timp, în cele 47 de comune ale judetului Brasov s-au constituit comisii de aparare pasiva din oare faceau parte si sefii formatiunilor de pompieri.
In perioada 1945 -1968 se caracterizeaza în principal prin profunde transformari determinate de conducerea politica a vremii. Dupa incheierea razboiului au loc modificari in organizarea pompierilor militari. In 1968, dupa reorganizarea adminstrativa pe judete, au loc noi restructurari in formele de organizare a pompierilor.
La data de 15 decembrie 2004, Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari, impreuna cu unitatile sale, fuzioneaza cu structurile din compunerea Comandamentului Protectiei Civile, rezultand Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, inspectorate judetene si cel al municipiului Bucuresti.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu