Se face cautarea...
13 iulie 2014
duminică, iulie 13, 2014

VIDEO - Sunete extreme la Campionatul National de Car Audio de la Rasnov!



La Rasnov s-a desfasurat o etapa a Campionatului National de Car Audio, in cadrul Speed and Sound Festival Rosenau. Participantii s-au intrecut in numarul de decibeli pe care pot sa-l scoata sistemele audio instalate pe masinile lor. 100 de decibeli par sa fie floare la ureche pentru cei inscrisi la o astfel de competitie. Nivelul sunetelor a fost masurat cu un decibelmetru atasat pe partea interioara a parbrizului si cu usile masinii inchise.

De obicei, ca sa te numeri printre castigatori trebuie sa treci de 140 db. E un prag pe care il trece sunetul unui motor de avion cu reactie perceput de la citiva zeci de metri distanta, de sunetul unui foc de arma sau de sunetul exploziei unei artificii perceput de la un metru. E un nivel de zgomot periculos pentru urechea omului, de aceea, pentru a nu ramine cu urmari, e bine sa iti protejezi urechile cu palmele sau sa porti casti de protectie cind te expui unui sunet extrem. Conteaza si cit timp iti supui urechile la un astfel de zgomot.

In jurul nivelului de 160 db, timpanul urechii se poate sparge instantaneu. Sistemul audio al unei dube din concurs a fost foarte aproape de acest nivel. La volum maxim de sunet si in zona de basi puternici, toata masina vibra: portiere, parbriz, oglinzi, stergatoare etc. Sunetul avea suflu ca un curent de aer, astfel incit parul de pe cap sau hainele de pe corp iti fluturau daca stateai aproape de boxe.

Se spune ca cele mai puternice sunete produse ating 200 db. Natura e capabila sa produca sunete peste 300 db. S-a calculat ca zgomotele eruptiei vulcanului Krakatoa si ale fenomenului Tunguska au depasit aceasta limita (asta ar insemna un sunet de 1000 de ori mai puternic decit cel produs de bomba nucleara de la Nagasaki).

In partea de jos a unui clasament al nivelului de zgomot situatia e cam in felul urmator:

0 -10 dB = inceputului intervalului de auz
20 dB = fosnet de frunze, zgomot silentios de pagini
30 - 50 dB = nivelul de zgomot dintr-o biblioteca, zgomote silentioase intr-o locuinta
50 - 60 dB = discutie normala, radio la nivel de camera
60 - 70 dB = discutie zgomotoasa, aspirator, masina de scris mecanica
80 - 90 dB = strada circulata intens, hala de productie

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Back to top!