Se face cautarea...
14 iulie 2014
luni, iulie 14, 2014

Arta alternativa contemporana la Brasov



Brasovul gazduieste in aceasta luna un eveniment de arta contemporana bazat pe ideea "instalatiilor artistice". Prin amploarea lui, este un eveniment in premiera pentru oras, care invita brasovenii sa guste dintr-o forma de arta mai putin obisnuita pentru ei. Proiectul "3A - Ateliere de Artă Alternativă" consta in 5 expozitii amenajate la Muzeul Casa Muresenilor, Centrul Cultural Reduta, Turnul Artelor, de linga aleea de sub Timpa, si Sala Patria.

Instalatiia artistica de la Casa Muresenilor a fost construita de Magali Marc (Franta) si se bazeaza pe efecte video care pot fi generate si controlate chiar de catre vizitatorii expozitiei. Tot aici se poate vizualiza si o holograma proiectata de pe o tableta printr-o prisma piramidala.

La Centrul Cultural Reduta, in Sala Arcadia de la subsol, este gazduita instalatia artistei austriece Elsa Martini Hafner, construita din lucruri simple, poate surprinzatoare. Este o creatie despre amintirile propriei copilarii ale artistei.

300 de pesti din gips pot fi vazuti "invadind" Turnul Artelor. Unii intra si ies pe ferestre si par sa fie surprinsi zvircolindu-se in plase de pescuit. Este defapt creatia brasoveanului Daniel Rosca, care si-a ales ca tema pestii, fiinte pe care artistul le indrageste. Citeva elemente ale instalatiei artistice sint amplasate si in interiorul turnului.

Intr-unul din holurile Salii Patria, artista Emanuela Ascari din Italia, a carei mama este brasoveanca, a construit o instalatie artistica plecind de la notiunea de "patrie". Exponatele sale, asezate pe un fel de "skateboard-uri" ca metafora pentru miscare, sint inspirate din amintirile adunate in vizitele pe care le-a facut in Romania, dar si din discutiile pe care ea le-a purtat cu diversi brasoveni in perioada de concepere a expozitiei.

Silvestru Munteanu, un alt artist roman, s-a inspirat tot din propria copilarie atunci cind si-a ales tema pentru instalatia sa artistica. Constructia lui, asezata in piateta Salii Patria, reproduce o masina de formula unu cam in acelasi fel in care el o realiza acasa in copilarie: din doua scaune de lemn si un lighean pe post de volan. Doar ca acum, totemul copilariei lui este supradimensionat. "Autovehiculul" are 3 metri lungime, scoate sunete de masina puternic turata si are montate "semanlizari" electrice care se aprind.

Toate expozitiile pot fi vizitate gratuit, zilnic, pina sa finalul acestei luni.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Back to top!