Se face cautarea...
27 iulie 2014
duminică, iulie 27, 2014

Cum si de ce Brasovul a purtat, timp de un deceniu, numele de Orasul Stalin



Statuia "tatucului" din Orasul Stalin
Timp de zece ani, incepind cu anul 1950, Brasovul a purtat, oficial, numele de Orasul Stalin. Acest fapt a fost determinat de instaurarea comunismului in Romania care a imprumutat si propaganda stalinista din acea vreme, bazata pe cultul personalitatii. Comunistii voiau sa schimbe fata oraselor, sa stearga simbolurile "vechii lumi a exploatatorilor" si sa impuna noi simboluri.

Brasovul a fost supus unei industrializari accelerate care a dus la aparitia de noi cartiere. In toate tarile Europei de Est trecute sub influenta sovietica a existat cite un oras care a primit numele "tatucului popoarelor". In Romania, a fost ales Brasovul pentru acest lucru, se pare ca datorita avintului industrial de care a dat dovada. Comunistii au creat un scenariu in care aceasta schimbare de nume ar fi venit din rindul oamenilor muncii. Punerea in practica a planului a "coincis" cu ziua de 23 August. Aflati din videoclipul de mai sus amanunte despre contextul in care Brasovul a devenit Orasul Stalin.

Comunistii n-au avut curajul sa demoleze sau sa transforme major centrul vechi al orasului, din mai multe motive. Drept urmare, au instalat simboluri sovietice in fata vechii cetati. In "Parcul Prieteniei" (actualul Parc Titulescu) au amplasat monumentul impunator al "Soldatului sovietic" iar in zona din fata actualei Prefecturi au ridicat o statuie a lui Stalin. Probabil ca asta nu a fost suficient pentru conducatorii comunisti de atunci si cineva a avut ideea inscriptionarii cu brazi a numelui "Stalin" pe muntele Timpa, pentru ca vechiul oras sa fie dominat de acest inscris.

Au ramas foarte putine fotografii in care sa fie vizibil numele lui Stalin pe Timpa. Poate ca nu s-au facut prea multe sau brasovenii nu vor sa fie pastrate prea multe dovezi despre acea perioada care nu a constituit un motiv de mandrie pentru ei. Si statuia lui Stalin a disparut misterios, nestiindu-se exact ce s-a intimplat cu ea dupa ce a fost data jos de pe soclu.

VIDEO despre conferintele Orasul Memorabil
Conferinta publica cu tema "De la Brasov la Orasul Stalin: construirea unei noi identitati urbane (1950-1960)" a avut loc la Casa Baiulescu, in cadrul proiectului "Orasul Memorabil", initiat de Ordinul Arhitectilor din Romania – filiala Bv-Cv-Hr. Scopul proiectului este cultivarea sentimentului de identitate locala. In acelasi timp, este o ocazie de dialog intre locuitori si arhitecti pe tema evolutiei spatiului public si a arhitecturii orasului, pornind de la ipostaze diverse, imortalizate fotografic in trecut si prezent.

Formele in care se concretizeaza proiectul sunt diverse: expozitii conventionale, expozitii stradale, instalatii artisitice, proiectii video, conferinte, publicatii. Toate au la baza imagini ale Brasovului din timpuri diferite, furnizate de albumele de familie ale locuitorilor sau colectiile private.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Back to top!