Se face cautarea...
28 iulie 2014
luni, iulie 28, 2014

Brasovul - de la o crestere fenomenala la fenomenul "shrinking cities"



Brasovul a avut in secolul trecut cea mai spectaculoasa dezvoltare dintre toate orasele mari ale Romaniei. Orasul a dat primele semne de crestere chiar in anii interbelici. Perioada cea mai dinamica a fost insa in anii comunismului cind demografia orasului a crescut de patru ori, avind ca efect si o dezvoltare economica (industriala) pe masura. S-au construit cartiere noi si licee profesionale in jurul marilor platforme industriale si s-a infiintat o universitate axata pe specializari din domeniul industriei, lucruri care au sustinut cresterea demografica, mai ales prin atragerea cetatenilor din alte zone ale tarii.

In anul 1948 Brasovul se situa pe locul 9 in Romania ca numar de locuitori. In 1956 trecuse deja pe locul 4, dupa Bucuresti, Cluj Napoca si Timisoara, iar in 1989 ajunsese al doilea mare oras al Romaniei dupa capitala tarii. Dupa Revolutia din Decembrie 1989, Brasovul a inceput sa scada demografic. O prima cauza a fost plecarea masiva a brasovenilor (exemplu: sasii) spre Occident.

Declinul industrial a determinat plecarea in valuri catre locurile de bastina a unor locuitori care se stabilisera in oras in perioada industrializarii. Deschiderea granitelor catre Vest si facilitatile generate de integrarea Romaniei in UE au determinat plecari la munca ale brasovenilor catre tarile occidentale. Toate aceste cauze au trimis Brasovul pe locul 8 in clasamentul celor mai mari orase din tara.

Grafic dintr-un studiu japonez (pag.9)
Datele statistice arata astfel ca, dupa 1989, Brasovul a pierdut circa 100.000 de locuitori. E drept, unii dintre acestia s-au stabilit "la casa" in localitatile invecinate. Conform statisticilor, orasul de la poalele Timpei s-ar incadra in fenomenul "shrinking cities" (trad. "orase care se micsoreaza" sau "orase care se contracta"), un fenomen care s-a manifestat, in a doua jumatate a secolul trecut, in 370 de orase din toata lumea. Cauzele sint, in general, similare iar industrializarea este una des intilnita. De remarcat ca foarte multe orase din fostul bloc comunist se confrunta cu acest fenomen.

Si in Romania sint mai multe orase care se incadreaza in ceea ce se cheama "shrinking cities". In multe parti ale lumii fenomenul este monitorizat si cercetat, insa in Romania se vorbeste prea putin despre el. Astfel, nu stim clar la ce efecte sa ne asteptam. Vedeti un exemplu de studiu japonez publicat pe www.japanesestudies.org.uk/special/shrinking-regions/, unde veti observa ca doar orasul turcesc Izmit a avut o crestere mai abrupta decit Brasovul (vezi graficul).

De remarcat ca inca se mai discuta, cel putin teoretic, de o mutare a capitalei Romaniei la Brasov. Vedeti in video interviul anexat ce beneficii ar aduce o astfel de masura nu numai Brasovului dar chiar si Romaniei

Interviul cu arhitectul Ilinca Paun Constantinescu a fost realizat dupa conferinta publica cu teama "Dinamica orasului Brasov", din cadrul proiectului "Orasul Memorabil".

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Back to top!