Se face cautarea...
14 iulie 2014
luni, iulie 14, 2014

Santaje emotionale prin mesaje de e-mail

Probabil ca ati primit macar o data pe e-mail un mesaj care la final suna ca un blestem: "daca nu trimiti mesajul acesta si prietenilor tai" ... ceva negativ ti se va intimpla. Multi se lasa santajati emotional si trimit repede mesajul mai departe, viralizind textul. Cum am zis, oamenii reactioneaza strict emotional si se lasa sugestionati, pentru ca avertismentul strecurat in constientul sau inconstientul lor nu le da pace. Un exemplu de astfel de text este cel cu "minunea rarisima" din calendar, cind una dintre luni are 5 zile de vineri, 5 simbete si 5 duminici. Ti se zice ca e ceva ce nu reusesti sa traiesti decit o data in viata pentru ca potriveala "se intimpla o data la 823 de ani". Acum urmeaza santajul emotional. Ti se spune ca chinezii numesc acest eveniment "buzunarele pline cu arginti" si esti indemnat sa trimiti mesajul prietenilor tai si in patru zile vei avea o surpriza baneasca. Ti se mai precizeaza ca este o chestie bazata pe Feng Shui chinezesc. Iar in final, fraza care suna ca un blestem: "cine nu va trimite acest mesaj mai departe ... se va chinui in saracie!".

Daca aveti curiozitatea sa va uitati intr-un calendar multianual, veti observa ca orice luna cu 31 de zile care incepe intr-o zi de vineri va avea cele cinci grupuri de zile. Anul acesta se intimpla asta in luna august, in 2013 s-a intimplat in luna martie iar in 2015 se va intimpla in luna mai. Si inca ceva. Minunea din luna august a acestui an se va repeta in aceeasi luna in 2025. Asa ca "raritatea" se intimpla foarte des, nu numai o data la 823 de ani. Apoi, Feng Shui-ul chinezesc se bazeaza si functioneaza dupa alte principii, nu dupa ideea de trimitere de mesaje prietenilor.

Ce este interesant e ca nu numai oamenii se lasa pacaliti de astfel de mesaje ci si mass media romaneasca. Daca faceti o cautare pe Google o sa vedeti cite televiziuni si ziare au publicat astfel de stiri in ultimii citiva ani. Curios e ca presa vehiculeaza si o alta perioada de timp, adica 824 de ani. Site-ul unei televiziuni de stiri spunea intr-un articol din 2012 ca chinezii "s-au uitat cu mare atenţie şi au observat un fenomen ciclic, care se petrece o dată la 823 de ani". Articolul preciza la final ca "un astfel de eveniment a avut loc anul trecut", adica in 2011. Asadar, s-a considerat ca evenimentul e atit de important incit poate fi mediatizat si la un an dupa ce s-ar fi petrecut. Doar nu se putea rata o astfel de stire!

Din pacate, televiziunile au mai cazut prada unor pacaleli si alta data, punindu-se in situatii de-a dreptul penibile. In urma cu cinci ani, o televiziune a construit o emisiune intreaga pe baza unor 'fotografii soc' facute de un pasager in timpul unui accident aviatic, cind un avion s-a rupt in aer. Imaginile preluate de pe Internet ar fi fost surprinse pe un aparat foto recuperat dintre resturile avionului. In realitate era vorba de doua stop cadre din binecunoscutul serial tv LOST iar "stirea" era o pacaleala a unui blogger brazilian, lansata pe net cu citiva ani inainte. Hilar este ca in emisiunea respectiva au fost invitati un pilot, un psiholog si alti priceputi care si-au dat cu parerea despre curajul pasagerului care cu citeva secunde inainte de moarte a reusit sa fotografieze nenorocirea teribila care se intimpla.

Concluzia! Cind mai primiti mesaje care simtiti ca va santajeaza emotional, obligindu-va sa trimiteti mai departe textul si altor persoane, aveti curiozitatea sa faceti o cautare pe Google despre subiectul respectiv. Astfel de mesaje sint construite pentru a deveni virale, pentru a crea un lantz de mesaje. Destinatarii sint manipulati emotional cu diferite povesti, li se exploateaza superstitiile si sint speriati ca vor suferi cine stie ce consecinte daca nu vor disemina mai departe textul. Cine si de ce lanseaza astfel de lucruri? Poate e vorba de cineva care vrea sa se amuze. Insa, raspunsul ar putea fi similar cu cel la intrebarea "Cine si de ce lanseaza virusi pe internet?". De altfel, in spatele unor astfel de mesaje emotionale chiar se pot ascunde virusi. Autorii acestora se pot folosi de santajul emotional tesut in texte pentru a creste viralitatea, pentru a raspindi infectia in cit mai multe calculatoare. Aveti curajul de a nu le face jocul!

1 comentarii:

  1. Logica a fost mereu extrem de profitabila numai ca s-a dovedit ca,anumite cutume sociale ramin inscrise in ADN-ul individului.De exemplu spaima de soareci a ramas intiparita in sufletul omului datorita faptului ca acestia aduceau ciuma in cetati si se murea pe capete.In acelasi mod, anumite superstitii continua sa ne domine in ciuda rationalismului specific mileniului trei.Si , ca sa nu declansezi cine stie ce angoasa, te supui.Autosugestia face minuni iar noi stim asta.Si tot ce mai stiu este ca ,potrivit teoriei chineze,energia cifrei 5 poate fi activata de prezenta unui ,,ocean" de culoare rosie.In epoca lui 5 ,adica anii 1944 -1964,se defila la greu, cu steagul in vant desfasurat la parade diverse si dictatorii au fost bine sustinuti de mase..In China ,Rusia si fostele tari comuniste aproape nu-ti vevea sa crezi ce se infaptuia sub ochii tai...Asa ca ,in anul Calului de lemn,luna August VA FI FOCUL CARE VA FACE SA SE REALIZEZE AUSPICIILE ACESTUI AN..Trebuie sa credem in ceva minunat ca sa se poata intampla..orice tip de noroc ar reprezenta acei saci de argint

    RăspundețiȘtergere

 
Back to top!