Se face cautarea...
1 aprilie 2014
marți, aprilie 01, 2014

Pacaleli celebre, de 1 Aprilie, in mass media internationala

Cind si unde a aparut ideea unei "zi a pacalelilor" nu se mai stie exact, desi exista citeva teorii, care nu sint unanim acceptate. Cert e ca ziua de 1 aprilie a fost adoptata in multe colturi din lume ca o zi in care poti face pacaleli, fara sa suporti consecinte din partea "victimelor", care ar trebui sa-si dea seama ca lucrurile ciudate, extraordinare, incredibile de care au parte se intimpla chiar in prima zi a lunii aprilie.

Odata cu aparitia mass media, pacalelile au ajuns la proportii de masa. Redactiile unor ziare sau producatori TV din lume au scornit unele dintre cele mai haioase farse, la care multi cititori sau telespectatori au cazut in plasa! Chiar si mari companii s-au folosit de aceasta zi pentru a-si face reclama, pacalind lumea cu oferte nemaiintilnite. Printre furnizorii de pacaleli se numara institutii media serioase precum posturile TV si radio BBC sau televiziunea publica suedeza.

Aparitia internetului a ajutat la propagarea multor pacaleli, datorita blogurilor si retelelor de socializare care disemineaza rapid orice "stire" interesanta! Multi oameni inca cred in ele, pentru ca nu le-a spus nimeni ca sint false. Compania Google nu s-a ferit sa furnizeze, an de an, utilizatorilor serviciilor sale, tot felul de farse.

Dar sa vedem o colectie de pacaleli celebre in lume. Unii au facut si un top al acestora. Ramine in seama dumneavoastra sa le asezati intr-un clasament propriu, asa ca le voi prezenta aleatoriu.

"Spaghete elvetiene care cresc in copaci"

Pe 1 Aprilie 1957, in apreciata emisiune Panorama, s-a prezentat la postul TV BBC, un reportaj despre niste pomicultori dintr-o localitate din sudul Elvetiei care au reusit, dupa ani de munca de cercetare, sa creeze o specie de copac in care cresc spaghete. In imaginile foarte convingatoare se vedea cum mai multe persone "culeg" spaghete din copacii plini de fire de paste. O cunoscuta voce a postului britanic explica pe imagini, foarte sfatos, cum acestea trebuie recoltate si uscate apoi la soare, inainte de a fi ambalate. Gustul unei mancari preparate cu astfel de spaghete din copaci se spunea ca nu e cu nimic mai prejos decit al celor "clasice" facute din faina si oua.



Pentru credibilitate, jurnalistii BBC au adaugat si amanunte. Se spunea ca pomii-spagheta primavarateci sint sensibili la temperaturi joase, fapt ce le da emotii cultivatorilor in iernile prelungite. Se face vorbire si despre un "daunator", o gargarita care ataca spaghetele si care le-a dat de furca pomicultorilor. Multi telespecatori englezi ( la vremea aceea, britanicii nu erau mari consumatori de spaghete!) s-au aratat interesati de subiect si au sunat la BBC sa intrebe daca pot cultiva asa ceva si la ei acasa!

Pentru a pune in practica farsa, producatorii emisiunii s-au chinuit destul de mult cu gasirea unor solutii de agatare a spaghetelor in copaci. Secretul reportajului a fost foarte bine pastrat pina in ziua difuzarii. La finalul emisiunii realizatorul a incheiat cu: "Si acum va spunem noapte buna, in aceasta prima zi a lunii aprilie!"


"Solutie simpla pentru televizor color"

Pe 1 Aprilie 1962, televizunea publica suedeza (singurul post tv suedez de la acea vreme) a prezentat, la stiri, un reportaj despre un subiect foarte interesant pentru oamenii acelei vremi: descoperirea unei metode foarte simple pentru transformarea televizorului alb-negru intr-unul color. Un "tehnician expert" in domeniu a aparut in direct si a explicat cu desene, planse si grafice, cum e posibil sa reflectezi lumina din imaginea alb-negru a televizorului pentru a o transforma intr-una color. Expertul spunea ca, desi o multime de cercetatori din Japonia, SUA si Uniune Sovietica se chinuie sa gaseasca o solutie pentru televizorul color, cineva a venit cu o idee foarte simpla, care rezolva problema. Solutia de chema: strampii de nylon! Telespectatorii s-au bucurat repede, deoarece totul depindea de ceva foarte la indemina. Ei au aflat cum sa taie o pereche de strampi, s-o intinda si s-o lipeasca pe ecranul televizorului. (vezi in videoclipul din arhiva SVT)
 

Apoi, "tehnicianul" le atragea atentia ca distanta de la care trebuie privit ecranul televizorului este esentiala! Pentru a o identifica exact, telespectatorii erau sfatuiti sa se aseze in fata aparatului la o anumita distanta apoi, pentru "reglajul fin", sa miste capul inainte si inapoi, pina prind "imaginea color"! Va vine sa credeti sau nu, mii de suedezi au luat plasa. Inca si in vremea noastra sint suedezi care povestesc cum, atunci, parintii lor au dat navala la dulapuri sa gaseasca o pereche de strampi pe care sa o lipeasca de ecranul tv.


"Alinierea planetara care reduce gravitatia"

In dimineata zilei de 1 Aprilie 1976, postul de radio BBC 2 l-a avut ca invitat intr-o emisiune pe un astronom care a vorbit despre un fenomen cosmic rar, cu efecte directe si asupra Pamintului. El a explicat ca in acea zi, chiar in timpul emisiunii, planetele Pluto si Jupiter se vor alinia, fapt ce va determina o unire, o insumare a cimpurilor lor gravitationale. Cimpul rezultat va fi atit de puternic incit il va afecta pe cel al Pamintului, in sensul ca ii va reduce semnificativ din forta. Atit de mult, incit oamenii, daca vor sari in sus, exact la ora 9 si 47 de minute, vor putea experimenta o stare de imponderabilitate pentru citeva zeci de secunde. Radioul a primit telefoane de la unii ascultatori care au afirmat ca au simtit cum au plutit! Au fost si altii care au reclamat ca s-au ranit in urma experimentului esuat!

"Google Nose - pentru mirosuri prin ecranul calculatorului"

In aceeasi zi buclucasa, in 2013, Google anunta prin intermediul unui videoclip, ca a pus la punct o aplicatie web care face posibila simtirea mirosurilor prin ecranul calculatoarelor, tabletelor si smartphone-urilor. "Experti" ai companiei explicau cum au reusit acest lucru, oferind astfel o facilitate mult dorita de internauti. "Reprezentantii" Google spuneau ca au creat o baza de date cu o multime de mirosuri. Utilizatorii nu trebuia decit sa tasteze un cuvint, de exemplu numele unei flori, si apoi sa faca un clic pe butonul "Smell" din aplicatia Google Nose, dupa care sa apropie nasul de ecranul monitorului pentru a inspira adinc si a simti mirosul florii respective. Multi s-au lasat pacaliti de anuntul bine conceput si au incercat rapid sa foloseasca aplicatia. Altii, precum personajul din videoclipul de mai jos, au aflat de la prieteni de extraodinara aplicatie!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Back to top!