Se face cautarea...
2 aprilie 2014
miercuri, aprilie 02, 2014

Video Invitatie - Expozitie de carti in miniatura, la Casa Stefan Baciu!



Brasovenii si turistii au ocazia sa admire, pina in luna septembrie 2014, o colectie interesanta de carti in miniatura, expusa la Casa memoriala a poetului Stefan Baciu. Cele 38 de carti, din patrimoniul muzeului, au dimensiuni intre 25 de mm si 80 de mm lungime. Textul tiparit are dimensiuni pe masura, pentru a contine cit mai multa informatie. De exemplu, unele dintre minidictionarele de limbi straine prezentate contin peste 12000 de cuvinte traduse. Temele cartilor sint dintre cele mai diverse, de la poezie si proza pina la carticele religioase sau ghiduri turistice, care contin si multe fotografii.

Micile carti sint asezate pe farfurii, linga care se gasesc si tacimuri, ca o transpunere a metaforei "cartea este hrana spirituala".

O definitie general acceptata spune ca o carte miniaturala este una care are o lungime de maxim 7,5 cm. Primele minicarti au aparut in Evul Mediu si erau carti de rugaciune, care puteau fi usor transportate si simplu de ascuns de ochii indiscreti. Dealtfel, prima carte in miniatura tiparita in lume este una religioasa, si anume: "Officium Beatae Virginis Maria" (5.2cm x 4.5cm) tiparita in 1475.

Cea mai mica carte tipărita este o editie "Old King Cole" (1mm x 1mm), publicata in Scotia, in 1985. In secolele XIX si XX, carticelele au fost in voga, ajungind sa acopere toate domeniile care erau abordate de cartile obisnuite. Realizarea lor a reprezentat o adevarata dovada de maiestrie atit din partea tipografilor cit si din partea gravorilor.

Expozitia de la Casa Stefan Baciu va fi deschisa in perioada 1 aprilie -- 30 septembrie 2014.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Back to top!