Se face cautarea...
3 aprilie 2014
joi, aprilie 03, 2014

Institutii si ONG-uri si-au unit fortele pentru dezvoltarea vietii culturale brasoveneMai multe institutii si asociatii culturale din Brasov au decis sa-si uneasca fortele in scopul cresterii vietii culturale brasovene. Consortiul Cultural Corona, care reuneste in prezent muzee, teatre, ONG-uri si institutii de educatie, doreste sa promoveze unitar cultura Brasovului. Membrii organizatiei vor comunica si colabora strins pentru a se sustine reciproc. Orice alte institutii sau asociatii culturale sint binevenite sa se alature consortiului.

Membrii fondatori sint Universitatea Transilvania Brașov, Biserica Evanghelică Brașov, Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov, Muzeul de Etnografie Brașov, Muzeul de Artă Brașov, Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov, Teatrul Dramatic „Sică Alexandrescu” Brașov, Teatrul „Arlechino”, Asociația Kunstadt, Fundaţia Forum Arte, Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov.

Prin Consortiu, membrii asociati vor sa convinga autoritatile locale si companiile private, care doresc sa sponsorizeze manifestari culturale, sa investeasca, in comun, bani in proiecte de anvergura, care nu ar fi posibil de pus in practica doar de o singura institutie sau organizatie. Se gindeste chiar infiintarea unui fond cultural local, care sa asigure astfel de finantari.

Unul dintre proiectele majore in care CCC doreste sa se implice este intocmirea dosarului de candidatura a Brasovului pentru titlul de Capitala Culturala Europeana 2021. Ideea, lansata in urma cu un an de zile, pare sa fi fost abandonata de initiatori. Acest demers trebuie sa fie asumat, conform regulamentului Comisiei Europene, de o asociatie (si nu de o autoritate locala), care nu a fost inca infiintata in acest scop la Brasov.

Consortiul are capacitatea de a prelua, acum, acest proiect si poate crea o strategie prin care sa reprezinte Brasovul cu succes in procesul de selectie. CCC reuneste deja institutii cu experienta in intocmirea de proiecte adresate forurilor europene, experienta ce poate fi valorificata pentru intocmirea unui dosar de prezentare cit mai convingator.

Despre obiectivele si modul de actiune al consortiului, puteti afla mai multe din luarile de cuvint (din videoclip) ale unora din membrii consiliului director al consortiului, facute in cadrul conferintei de presa in care s-a prezentat oficial aceasta organizatie culturala, unica in Romania.

Iata scopul si obiectivele CCC, preluate din statutul organizatiei:

Art.6.1. Asociaţia are ca scop ridicarea profilului artelor şi al culturii, asigurarea performanţei în creativitate, cultură şi educaţie, promovarea şi îmbunătăţirea vieţii culturale în Municipiul Braşov.
Art. 6.2. Obiectivele asociaţiei sunt următoarele:
- să faciliteze pentru membrii săi organizarea de evenimente culturale şi artistice;
- să desfăşoare programe culturale;
- să conceapă şi să implementeze proiecte care se circumscriu scopului prevăzut în art.6.1. din prezentul statut, în vederea obţinerii de finanţări în beneficiul nepatrimonial al asociaţilor;
- să coordoneze activitatea de formare profesională pentru personalul membrilor asociaţiei;
- să monitorizeze dezvoltarea, promovarea, implementarea şi impactul strategiei culturale pentru Braşov 2021 în relaţie cu priorităţile majore ale comunităţii;
- să fie forumul în care să se pledeze şi să se promoveze toate aspectele majore ale culturii în Braşov;
- să promoveze apartenenţa comunitară şi mândria în rezultatele culturale şi aspiraţiile oraşului;
- să fie punctul de convergenţă pentru reacţiile Braşovului la problemele şi evoluţiile culturale regionale şi naţionale şi să încerce să le influenţeze;
- să promoveze Braşovul ca un oraş multicultural la nivel regional, naţional şi internaţional;
- să asigure egalitate de şanse la accesul la cultură şi la oportunităţi;
- să dezvolte relaţii efective cu parteneri care pot contribui la implementarea viziunii sale culturale;
- să maximizeze potenţialul pentru creştere şi regenerare în Braşov prin intermediul culturii şi a oportunităţilor de dezvoltare a creativităţii;
- să împărtăşească şi să disemineze cunoaştere şi informaţie în cadrul sectorului cultural;
- să asigure consultanţă în probleme culturale Primăriei Braşov, Consiliului Judeţean Braşov şi altor organizaţii care solicită asemenea servicii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Back to top!