Se face cautarea...
25 aprilie 2014
vineri, aprilie 25, 2014

Brasovul dezvaluie latura romantica a lui Vlad Tepes - Dracula

Mitul Dracula este legat de Transilvania si de domnitorul Vlad Tepes. Din punct de vedere turistic, mitul atrage vizitatori, romani si straini, catre Bran sau Sighisoara, in special. Brasovul se poate inscrie si el intr-un circuit turistic Dracula, venind insa sa dezvaluie latura romantica a infricosatorului personaj. In ultimii ani, s-a vorbit despre faptul ca Vlad Tepes a avut o amanta in Corona, veche denumire a Brasovului, cu care voievodul s-a iubit peste doua decenii si cu care a avut cinci copii.

Iata ca acum a aparut o carte, care sustine acest lucru, scrisa de jurnalista brasoveanca Ileana Gaftob Dragos, in colaborare cu istoricul Diana Krausser. Cartea "Amanta secreta a lui Dracula, Katharina din Corona" incearca sa creioneze contextul in care s-a infiripat marea dragoste dintre cei doi si aduce in atentie legendele care s-au nascut din aceasta relatie si care au fost perpetuate in cetatea Brasovului.

Vlad Tepes a fost obligat sa mentina discretia asupra sentimentelor sale pentru frumoasa sasoaica, pentru ca rigorile religiei nu i-au permis sa se casatoreasca cu ea. Desi a fost casatorit de trei ori, printul i-a declarat dragoste vesnica Katharinei, care avea doar 17 ani cind a cunoscut-o. Viata lui Vlad Tepes pare sa fi fost marcata de secrete, deoarece chiar si nasterea sa ar fi avut loc, in taina, la Brasov, si nu la Sighisoara, asa cum s-a stiut pina acum.

Datele aparute in carte au la baza o documentare de citeva decenii facuta de istoricul Diana Krausser. Jurnalista Ileana Gaftob Dragos a verificat sursele si a pus cap la cap informatiile, pe care le-a asternut in cartea recent aparuta. Toata aceasta poveste a Katharinei a inceput in momentul in care Diana Krausser a gasit o papusa veche pe vitraliile unei cladiri parasite, fapt ce a determinat-o sa caute mai multe informatii legate de viata lui Vlad Tepes. Istoricul incearca de mai multi ani, sa promoveze personajul Katharinei, tot printr-o papusa care o intruchipeaza.

Cartea aparuta acum poate sa fie o provocare pentru alti cercetatori, care ar putea sa confirme si sa intareasca informatiile legate de locul nasterii si viata amoroasa a printului supranumit Dracula. Brasovul ar putea profita turistic de cel mai cunoscut si promovat mit dar si de personajul Katharinei. Papusa ei ar putea deveni un suvenir cautat de turisti.

Cartea "Amanta secreta a lui Dracula, Katharina din Corona" incerca sa promoveze acest lucru si prin faptul ca a fost editata in trei limbi: romana, germana si engleza.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Back to top!