Se face cautarea...
13 martie 2014
joi, martie 13, 2014

In pas cu viitorul - Biblioteca Judeteana Brasov si-a lansat propria platforma de e-learning



Noile tehnologii ale informatiei ofera o maniera noua de acces la cunoastere, mai rapida, mai directa si interactiva. Putem cauta o informatie prin intermediul calculatorului, al tabletei, al smartphone-ului sau chiar smart TV-ului, care poate fi in format multimedia, cu text, fotografii, grafica si imagini video. Oamenii se adapteaza treptat la aceasta noua forma de cunoastere. Tinerii si copii o fac mai usor, pentru ca traiesc sau se nasc in aceasta era digitala. Cei cu o virsta mai inaintata au nevoie doar de dorinta si vointa de a se adapta.

Institutiile care ofera informatie si educatie tin pasul cu noile tehnologii si incep sa digitalizeze procesul de cunoastere. Se creaza deja manuale digitale, se posteaza cursuri online, se fac demonstratii video pe Internet sau se tin cursuri live, in sistem de video conferinta. Principalele institutii implicate in acest proces sint, si vor fi, scolile, liceele, universitatile si bibliotecile.

Acestora li se pun acum la dispozitie resurse tehnice si software gratuit, cu ajutorul carora pot crea si administra diferite forme de continut: text sau multimedia. O astfel de resursa este Edu Moodle, o platforma deschisa spre educatie, care deja a fost adoptata de peste 450 de scoli si licee si de aproximativ 70% dintre universitatile din Romania.

Profesorii isi pot asuma acum rolul de creatori de continut. Cursurile lor digitale pot fi puse la dispozitia propriilor elevi dar nu numai. Bibliotecile digitalizeaza carti sau creaza baze de date pentru filtrarea informatiilor din carti, pentru a veni in sprijinul profesorilor care doresc sa creeze continut informational-educativ.

Biblioteca Judeteana George Baritiu din Brasov a organizat, ieri, un atelier dedicat Resurselor educationale deschise, destinat educatorilor din mediul preuniversitar si deschis tuturor celor interesati (invatatori, profesori, bibliotecari, muzeografi etc.), primul de acest fel in Romania.

Specialisti in platforme educationale si resurse educationale deschise au fost invitati sa-i introduca in domeniul resurselor deschise si a invatamantului bazat pe tehnologie, le-au explicat cum se pot folosi aceste resurse pentru a concepe lectii, unde si cum pot gasi resursele respective, ce sunt licentele deschise etc.

In cadrul acestei intilniri, biblioteca brasoveana si-a lansat propria platforma de e-learning, prin intermediul careia vor fi puse la dispozitie tuturor celor interesati diferite cursuri instructiv-educative.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Back to top!