La 12 martie 1838, prin stradania carturarului George Baritiu, a aparut primul numar al ziarului "Gazeta de Transilvania", in care erau expuse obiectivele publicatiei, care vizau cultura si educatia romanilor, cultivarea limbii si literaturii romane.
Primele editii ale Gazetei au fost scrise si pregatite integral de George Baritiu. Tot el a sustinut si aparitia Foii pentru Literatura care avea sa devina ulterior "Foaia pentru minte, inima si literatura". In scurt timp, i s-au alaturat membrii familiei Muresenilor. Ziarul a fost editat, apoi si tiparit, in casa acestora. Aurel Muresianu a fost primul ziarist profesionist din Transilvania iar sotia sa, Elena, prima femeie manager de ziar.
Cu timpul, au aparut ziare si in alte locuri din Transilvania si din celelalte tari romanesti. Gazeta de Transilvania a pastrat mereu seriozitatea si demnitatea care au caracterizat-o inca de la inceputul aparitiei sale. Cititorii o apreciau foarte mult si aveau incredere in tot ce tiparea. Iata ce scria publicistul Sextil Puscariu, in cartea sa "Brasovul de altadata", despre gazeta:
Ceea ce lipsea cu desãvârsire “Gazetei” era partea senzationalã – asasinate, furturi, escrocherii, sinucideri, incendii, copii gãsiti, certe urmate de bãtãi etc. în toate orãselele din tarã, descrise cu cele mai amãnuntite stiri culese la fata locului. Adevãrat cã asemenea lucruri se întâmplau mai rar la noi, dar chiar când corespondentii le aminteau, o fãceau fãrã sã insiste asupra amãnuntelor, dintr-un fel de decentã gazetãreascã ce nu dãdea faptului divers spatiul rezervat în gazeta unor lucruri mai importante. Cititorii aveau o mare încredere în ceea ce citeau. Ceea ce se tipãrea era sfânt. Despre profesorul Oroianu de la gimnaziul din Brasov se povesteste cã venind într-o zi la scoalã, surprinse pe un elev mâncând brânzã înfãsuratã în “Gazeta Transilvaniei”. Profanarea aceasta – brânzã în foaia lui Baritiu si a Muresenilor! – i se pãru atât de condamnabilã, încât dãdu bãiatului o bãtaie zdravãna si-i explicã cu ce greutãti si jertfe se scrie o gazetã româneascã.
Publicatia a aparut pina la instaurarea comunismului in Romania, moment la care a fost inlaturata pentru a face loc cotidianului de partid "Drum Nou". Dupa revolutia din 1989, ziarul si-a reluat vechiul nume si a reusit sa fie tiparit pina in anul 2009, cind din cauza "conjuncturii economice nefavorabile" si a tendintei de "manelizare si tabloidizare a presei", sustinatorii publicatiei au decis "sa puna punct" aparitiei, cu speranta ca, poate, cindva o vor lua de la capat.
De ziua Gazetei de Transilvania, o clasa de elevi de la Colegiul Andrei Saguna a fost invitata la Muzeul Casei Muresenilor, pentru a descoperi istoria gazetariei europene si brasovene. Elevii au aflat ce asemanari, dar mai ales deosebiri, exista intre presa de azi si gazetaria din urma cu un secol si jumatate. Dupa ce au invatat, la modul teoretic, cum se concepe o stire, liceeni au mers la un trust de presa brasovean sa vada concret cum se produce o stire de televiziune, de radio sau pentru mediul online.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu