Se face cautarea...
12 decembrie 2013
joi, decembrie 12, 2013

Cercetare doctorala, in tara si strainatate, pe bani europeni

Comisia Europene ofera, prin programul POSDRU, finantare pentru doctoranzii romani, in scopul formarii acestora ca viitori cercetatori performanti. Banii pentru bursele doctorale se obtin prin intermediul universitatilor romanesti care trebuie sa depuna proiecte pentru accesarea finantarii. Universitatea Transilvania a obtinut finantare pentru 63 de doctoranzi. Acestia au primit burse de cite 2000 de lei pe luna pentru activitatea desfasurata in Romania si de cite 4000 de lei pentru stagii de cercetare desfasurate in strainatate. De mentionat ca o bursa oferita de Guvernul roman este de 750 de lei.

Bursele din bani europeni sint, asadar, mai avantajoase, insa nu sint obtinute usor. Birocratia este destul de complicata, in faza depunerii proiectelor pentru finantare, iar banii sint platiti cu intreruperi. Timp de un an de zile (din trei), Universitatea Transilvania a trebuit sa suporte din bani proprii plata partiala a burselor doctorale, deoarece acestea nu au fost platite lunar de finantator.





Cu toate acestea, cei 63 de doctoranzi si-au putut sustine cercetarea doctorala fara probleme si au realizat 146 de lucrari stiintifice. Domeniile in care si-au sustinut doctoratul au fost: ingineria materialelor (11 doctoranzi), calculatoare si tehnologia informatiilor (2), ingineria sistemelor (3), inginerie electrica (3), inginerie electronica si telecomunicatii (2), inginerie industriala (6), inginerie mecanica (11), marketing (5), matematica (1), silvicultura (3), medicina (5), folilogie (10), inginerie si management (2).

Circa jumatate dintre doctoranzi au sustinut stagii de cercetare (intre 4 si 6 luni) in strainatate, la universitati cu care Universitatea Transilvania are legaturi. E vorba de institutii din Franta, Germania, Italia, Anglia, Danemarca, Spania sau Portugalia. Ceilalti au beneficiat conditiile necesare si de echipamentele universitatii brasovene.

Un titlu de doctor ii permite unui absolvent de facultate sa realizeze cercetare si sa se specializeze intr-un anumit domeniu. In perioada doctoratului, isi poate realiza conexiuni care sa-i permita o angajare mai rapida si avantajoasa, dupa obtinerea titlului. Totodata, universitatea care sprijina activitatea doctoranzilor beneficiaza de o mai buna vizibilitate interna si externa si chiar ii pot atrage pe acestia catre propriile institute de cercetare.

Universitatea Transilvania este organizatoare de doctorat in 17 domenii (au foste enumerate aproape toate mai sus). Nu sint acoperite domeniile unde facultatile sint mai nou infiintate si unde nu sint, deocamdata, conducatori de doctorat: drept, constructii, sociologie sau psihologie.

Universitatea brasoveana a depus, in luna august, un alt proiect pentru finantarea cu bani europeni a 130 de burse pentru doctoranzi, insa, pina in prezent, nu a primit nici un raspuns.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Back to top!