Se face cautarea...
21 septembrie 2013
sâmbătă, septembrie 21, 2013

Posta brasoveana in secolul XIX



Muzeul Imnului National Casa Muresenilor a deschis o expozitie care ofera informatii interesante despre cum functionau serviciile postale la Brasov in anii 1800.

In expozitie puteti afla ca la inceputul secolului 19, scrisorile, coletele si banii erau transportate de trasuri cu cai. Putini brasoveni stiu ca denumirea Livada Postei isi are originea la sfirsitul secolului 18, cind in zona actualei Biblioteci Judetene pasteau caii postalioanelor. 

Tot in aceeasi zona, in cladirea actualului Rectorat al Universitatii Transilvania, a functionat circa doua decenii Oficiul Postei si Telegrafului. Asta s-a intimplat chiar inainte de 1906, an cind a fost dat in folosinta Palatul Postei, in care functioneaza si azi Oficiul Postal nr.1 al Postei Romane.

In secolul 19, au luat amploare scrisorile, cartile postale si telegramele. Prin intermediul plicurilor se trimiteau documente, bani, mesaje sau chiar declaratii de dragoste. Uneori, mesajele erau "codate" prin locul si pozitia in care se lipeau timbrele pe plicuri. Vizitatorii expozitiei pot experimenta cum se facea acest lucru.

Aparitia telegrafului a revolutionat trimiterea de mesaje intre oameni, prin viteza de transmitere. Serviciul acesta ii facea insa pe brasoveni sa scoata mai multi craitari din buzunar.

In prezent, o parte din serviciile din trecut au disparut. In Romania, telegrama, care o perioada a fost trimisa prin telex, a fost inlocuita la inceputul anilor 2000 cu mesajele online de tip e-Post. Ultima telegrama din lume, a fost trimisa in acest an, in data de 14 iulie, in India. Vederile, felicitarile si scrisorile sint inlocuite acum de mesaje si fotografii trimise prin Internet sau telefonul mobil.

Vizitind expozitia puteti asculta la casti scrisori ale veacului citite de actori, puteti afla cum se puteau trimite bani prin posta, ce fel de lucruri se puteau expedia prin colet postal, ce surprize aveau clientii cind primeau acasa coletele postale, cum functionau abonamentele la ziare sau la ce riscuri se expuneau postalioanele in timpul curselor. Toate acestea le puteti face pina in luna decembrie, atunci cind expozitia va fi inchisa.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Back to top!