Se face cautarea...
16 martie 2015
luni, martie 16, 2015

Brasovul va avea cel mai mare si mai performant planetariu din tara

Foto: planetariul din Atena.
Sursa: wikimedia.org
Pina la sfirsitul acestui an, Brasovul va avea cel mai mare si mai performant planetariu din tara. Acesta va fi in incinta Gradinii Zoologice si va avea un diametru de 15 m , dublu faţă de cele existente acum în ţara noastră si o capacitate de 100 de locuri. Daca in alte tari exista un planetariu la 100.000 de locuitori, in Romania functioneaza acum doar opt astfel de centre, în Constanța, Baia Mare, Suceava, Bârlad, Galați, Craiova, Bacău și Pitești, cele mai mari fiind de aproximativ 50 de locuri, cu un diametru maxim de 7 m.

Planetariul brasovean va fi dotat cu un sistem de proiecţie 3K (imaginea finală tridimensională este realizată cu două proiectoare, care dau impresia că spectatorii sunt în mijlocul acțiunii), cu 5 milioane de pixeli, acest sistem fiind folosit de marea majoritate a planetariilor performante din lume. Celelalte plantarii din România utilizează sistemul 2K (2 milioane de pixeli).

In perioada următoare vor fi demarate lucrarile pentru amenajarea spaţiului, respectiv amplasarea unui planşeu intermediar şi a scaunelor, după care achiziţionarea echipamentelor necesare proiecțiilor. Acest planșeu va fi suspendat la o înățime de aproximativ cinci metri de sol, creându-se astfel în interiorul clădirii existente și un spațiu suplimentar, care va fi folosit pentru găzduirea unor expoziții temporare sau itinerante. Valoarea echipamentelor și a dotărilor necesare pentru funcționarea în bune condiții a Planetariului este estimată la 250.000 de euro, bani prevăzuți în bugetul Grădinii Zoologice pentru acest an.

Planetariul din Braşov nu va fi dedicat în totalitate astronomiei, ci vor fi proiectate şi filme despre anumite zone de pe planeta noastră: jungla, savana sau adâncul oceanelor. La acestea se adaugă o serie de filme de desene animate educative pentru copii. Primaria studiaza deja oferte de filme pentru a achizitiona productii educationale ce vor avea durate intre 30 de minute si o ora. Se vor putea viziona, în timp real, diverse fenomene astronomice preluate de la observatoare astronomice din tara.

Sistemul permite şi conectarea la camere video din interiorul Grădinii Zoologice, astfel încât privitorii se pot delecta cu imagini de mari dimensiuni, inclusiv din cuştile animalelor periculoase (lei, tigrii etc.), precum și din oricare alt loc de interes al municipiului. Vizitatorii pot avea atât imagini în timp real de la diferite evenimente desfășurate în oras, cât și informații despre obiectivele de interes ale Brașovului. De anul trecut, la planetariul din Bruxelles se organizeaza si concerte de muzica, asadar, posibilitatile de divertisment vor putea fi extinse si in viitorul obiectiv brasovean.

Mai jos, puteti vedea, exemplificativ, cam de ce fel de experiente vom putea avea parte in viitorul Planetariu din Brasov. Fotografia de mai sus este inserata tot cu caracter de exemplu.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Back to top!