Se face cautarea...
11 septembrie 2014
joi, septembrie 11, 2014

Manastirea rupestra Sinca Veche sau "Templul dorintelor"Bisericile sapate in piatra de la Sinca Veche au inceput sa intre in atentia publica in prima parte a anilor '90. Atunci, grota si incaperile sapate in gresie erau ascunse in vegetatia bogata de pe Dealul Plesu. Oamenii locului ii spuneau misteriosului lacas "Templul Ursitelor" sau "Templul dorintelor", pentru ca se credea ca daca iti pui o dorinta in interiorul grotei aceasta se va indeplini. Pe peretii din incaperi se gaseau scrijelite diverse desene si simboluri.

Cu timpul, din ce in ce mai multi turisti au fost atrasi catre acest loc iar acestia au tinut sa lase "urme" inclusiv pe peretii grotei. Exista marturii ca in acest loc s-au manifestat diferite fenomene neobisnuite. In fotografii apareau globuri energetice iar unele camere de filmat se opreau si porneau necontrolat.

Locul a atras atentia istoricilor si slujitorilor bisericii si, astfel, a inceput sa fie redescoperit trecutul acestor biserici rupestre. Acum se stie ca aici a fost la inceputuri o asezare dacica, cu un templu inchinat zeului Zamolxe. Sacralitatea locului a fost pastrata pe mai departe de crestinii care au aparut aici mai tarziu. Exista date care arata ca, la mijlocul secolului XVIII, aici functiona o manastire unde slujeau calugari ortodocsi. Lacasul de cult se pare ca ar fi scapat din vederea habsburgilor care au distrus, in 1761, toate bisericile si manastirile ortodoxe din Tara Fagarasului.

In a doua parte a anilor '90 din secolul trecut, "Templul Ursitelor" a inceput sa fie protejat de o asociatie locala. Din 2004, Fundația Ortodox-Culturala „Maica Sfanta – Bucuria Neasteptata“ a initiat un proiect amplu de punere in valoare a bisericilor rupestre. Proiectul este structurat in patru parti: zona rupestra, zona ortodoxa, zona de creatie si zona istorica si este coordonat arhitectural de echipa arhitectului Serban Sturdza, interesat de utilizarea materialelor naturale.

Schitul Sfantul Nectarie
Intreaga zona a fost delimitata cu un gard iar intrarea in grota a fost asigurata pentru nu mai fi degradata. Vegetatia dintre copaci a fost taiata si a fost scoasa la iveala vatra monolitilor si a vechilor chilii. In apropiere fost infiintat un schit care poarta numele „Sfantul Nectarie“, pentru ca paraclisul de aici, are o particica din moastele Sfantului Nectarie. Urmind calea aleilor frumos amenajate prin padure puteti intilni troita inchinata sfinților calugari nevoitori de la Sinca Veche, la piciorul careia se afla icoana in piatra a Maicii Domnului si lumanararul. Va puteti potoli setea de la izvorul care iese din stanca si curge in cascada sau va puteti cumpara o amintire din magazinele cu obiecte bisericesti, care sint construite asemanator cu casutele hobbitilor din filmul "Stapinul inelelor".

Va puteti reculege si ruga in mai multe locuri din interiorul Asezamintului de la Sinca Veche. In interiorul uneia din bisericile din grota oamenii continua sa-si puna dorinte si se roaga pentru ca acestea sa fie indeplinite.

Drumul pina la Asezamint poate fi parcurs cu masina pina pe virful Dealului Plesu unde este o mica parcare. Aici puteti zabovi citeva minute pentru a admira peisajul feeric iar apoi puteti pleca in plimbare pe drumul care va va aduce in cale, prima data, Schitul Sfantul Nectarie.

Mai multe informatii puteti afla consultind siteul: www.sincaveche.ro

Vedeti pe harta de mai jos cum puteti ajunge la manastirea de la Sinca Veche.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Back to top!