Bastionul Tesatorilor din Brasov
Bastionul Tesatorilor este situat in coltul de sud-vest al Cetatii Brasov si ocupa o suprafata de 1.616 mp. Zidurile sale au o grosime cuprinsa intre 4 m la baza si 1 m la cel de-al patrulea nivel al constructiei. Construit de catre breasla tesatorilor, pe patru nivele, cu goluri de tragere, guri de pacura si cu doua turnuri de straja, bastionul are o arhitectura unica in sud-estul Europei.
La marele incendiu de la 1689, cind toata cetatea Brasovului a fost distrusa, Bastionul Tesatorilor a fost singura cladire care a ramas neatinsa de foc, astfel ca, in prezent, se pastreaza in forma sa originala. Cele dintai lucrari de constructie au avut loc intre 1421 si 1436, fiind ridicate primele doua nivele.
In anul 1522 a fost atestat documentar. Intre 1570 si 1573 a fost ridicat cel de-al treilea etaj, iar intre 1750 si 1910 au fost executate importante lucrari de restaurare, dupa ce bastionul se prabusise partial in 1701. In 1908, dupa ce a slujit mult timp numai ca depozit, bastionul a capatat cladirea adiacenta (sediul breslei), si, din ce in ce mai mult, este folosit pentru petreceri si mai ales concerte de opera, datorita extraordinarelor calitati acustice de care da dovada.
In 1950, in interiorul bastionului s-a amenajat Muzeul Tarii Barsei, in care este expusa macheta vechii cetati a Brasovului si a Scheiului asa cum arata la sfarsitul secolului al XVII-lea, precum si arme si produse ale breslei tesatorilor. Incepind din anul 2002 curtea interioara, cu acustica deosebita datorata in mare masura galeriilor din lemn de rasinoase existente pe zidul de incinta, a devenit scena in aer liber pentru spectacole de opera.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu