Se face cautarea...
26 iunie 2014
joi, iunie 26, 2014

Brasovul, parte a proiectului "Human Library: the rest is history"

In acest an, in opt tari europene (Italia, Bulgaria, Romania, Grecia, Portugalia, Polania, Spania si Franta) se desfasoara un amplu proiect european care are ca scop aducerea in constiinta generatiilor actuale a perioadelor istorice care au condus la violarea drepturilor omului, a democratiei si libertatii, lucruri generate de nazism si stalinism. Invatind din greselile trecutului, putem sa asiguram un viitor in care drepturile civice si individuale sa nu mai fie niciodata incalcate.

Proiectul se bazeaza pe metoda "cartilor vii" care se pun la dispozitia unor grupuri mici de "cititori" care le pot "rasfoi". Cartile vii pot fi persoane care au trait in perioadele nazismului si stalinismului, fosti partizani, fiii si rude de fosti partizani, rude ale victimelor, invatatori, profesori, cercetatori sau pasionati de istorie. Publicul, reprezentat de tineri, poate sa "intoarca paginile" vietii acestora care sint, totodata, si pagini ale istoriei europene.

In participarea Romaniei la proiectul intitulat "Human Library: the rest is history" este implicata Fundatia "Negru Voda" din Fagaras alaturi de Universitatea Transilvania si Muzeul Casa Muresenilor. Reprezentatii acestora au ales pentru rolurile de carti vii persoane care au avut de suferit din cauza comunismului, urmasi directi ai unor astfel de persoane dar si pe profesorul Florentin Olteanu care a expus destinul tragic al sasilor fagaraseni de care au avut parte dupa sfirsitul celui de-al doilea Razboi Mondial.

Liviu Sofonea si George Sofonea si-au impartasit experientele avute in tinerete in regimul comunist, care le-au marcat cariera si viata. Lectorul universitar Horia Salca a povestit dramele tatalui sau care si-a petrecut multi ani in temnitele comuniste iar Rodica Grigore, fiica generalului Liviu Grigore, un erou national care a suferit, de asemenea, in inchisorile comuniste, a povestit despre cum mama dumneaei, pictorita Silvia Maria Grigore, a reusit sa-si intretina fiicele, facind fata situatiei de sotie de detinut politic. Octav Bjoza, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, a vorbit despre rolul intelectualilor romani in societate, in perioada comunista, si despre cum sovieticii au incercat sa rastalmaceasca istoria predata in scolile romanesti.

Florin Postolachi, participant la revolta anticomunista din 15 noiembrie 1987 si presedinte al asociatiei care ii reprezinta pe toti participantii la acel eveniment, a vorbit despre motivele care au dus la acea explozie sociala dar si despre suferintele de care au avut parte muncitorii de la uzina "Steagul Rosu" care au fost ridicati de pe strada de Militie si Securitate.

Toate filmarile cu interactiunile dintre "cartile vii" si cititori, din cele sapte tari participante la proiect, vor fi prezentate in cadrul unei conferinte internationale ce va avea loc in Bologna, Italia.













0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Back to top!