Se face cautarea...
18 aprilie 2014
vineri, aprilie 18, 2014

Credinciosii celor 7 biserici crestine din Brasov au refacut, simbolic, drumul Crucii, in Vinerea Mare



In fiecare an in care Pastele se sarbatoreste la aceeasi data de toti crestinii, credinciosi ai celor sapte biserici crestine din Brasov, refac simbolic, in Vinerea Mare, drumul parcurs de Iisus Hristos pînă pe Dealul Golgotei unde a fost crucificat.

Procesiunea este organizată de Biserica Ortodoxă Română, Biserica Romano-Catolică, Biserica Română Unită cu Roma (Greco-Catolică), Biserica Reformată, Biserica Evanghelică-luterană (maghiară), Biserica Unitariană şi Biserica Evanghelică C.A. din România.

Credinciosii pornesc de la Catedrala Romano-Catolică „Sfinţii Petru şi Paul" din str. Mureşenilor si parcurg un traseu pina la Biserica Neagra. Pe drum, pelerinii rostesc „Tatăl nostru" în limbile română, germană şi maghiară. De-a lungul traseului se face cite o stationare pentru fiecare biserica, pentru a se citi pasaje din Biblie si a se spune rugaciuni.

In faţa bisericii franciscane pe Strada Sfântul Ioan se face o stationare pentru Biserica Reformată, la coltul străzilor Sf. Ioan şi Republicii, se stationeaza pentru Biserica Greco-Catolică, la colţul străzilor Republicii şi Michael Weiß pentru Biserica Unitariană, la capătul străzii Republicii, înainte de Piaţa Sfatului, pentru Biserica Evanghelică-Maghiară, în Piaţa Sfatului pentru Biserica Ortodoxă iar in Biserica Neagra se face ultima statiune pentru confesiunea lutherană-săsească, unde este citit din Biblie pasajul care se referă la moartea lui Isus pe cruce iar preotii rostesc binecuvintari în limbile română, maghiară şi germană.

Obiceiul Caii Crucii nu este singurul eveniment crestin ecumenic organizat, in comun, de cele 7 confesiuni din Brasov. Anual, preotii si credinciosii bisericilor se intilnesc in cadrul "Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creştinilor", cind spun rugaciuni in cele trei limbi.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Back to top!