Se face cautarea...
6 martie 2014
joi, martie 06, 2014

Fata de barbati: brasovencele traiesc mai mult, cistiga mai putin si au putere de decizie mult mai mica!

Pentru ca se apropie 8 Martie, Ziua Femeii, reprezentantii Directiei de Statistica Brasov au facut un set de statistici pentru a vedea care este prezenta femeii in viata sociala si economica a judetului.

Raportul de gen indicӑ un procentaj de 94 de bӑrbaţi per 100 de femei. În ultimii 20 de ani acest raport a scăzut constant în defavoarea bărbaţilor.

Ponderea femeilor în populaţia judeţului este cu 3,0 puncte procentuale mai mare decât a bărbaţilor, dar aceasta nu pentru că se nasc mai puţini băieţi, ponderea băieţilor în numărul naşterilor fiind mai mare cu 2,8 puncte procentuale decât cea a fetelor (3,1 puncte procentuale în ultimii 20 de ani). Explicaţia acestui fenomen este că sporul natural în rândul bărbaţilor este mai mic decât în rândul femeilor. Adica, numarul barbatilor care mor este semnificativ mai mare decit al baietilor care se nasc, in raport cu aceeasi situatie la femei.

Totusi, durata medie a vieţii în ultimii ani a crescut, atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei. În mediul urban durata de viaţă la femei este mai mare decât la bărbaţi cu 7,0 ani, iar în mediul rural cu 8,3 ani. Durata medie a vieţii în anul 2012, a fost 72 ani la barbati si 79,2 ani la femei.

Vârsta medie la prima căsătorie a crescut în ultimii 20 de ani cu 4,6 ani atât la bărbaţi cât şi la femei.

Virsta medie la care se inregistreaza prima nastere la femei in mediul urban este 27,8 ani iar in rural 23,8 ani. Distribuţia născuţilor-vii, după grupa de vârstă a mamei, arată faptul că cei mai mulţi copii (76,6%) au avut mame cu vârste cuprinse între 20 – 34 de ani.

La nivel naţional, 23,5% dintre femei suferă de o boală cronică sau invaliditate, în timp ce ponderea bărbaţilor e de 16,2%.

Din punct de vedere al ocupatiei, dăruirea, blândeţea, răbdarea şi empatia le fac pe femei să fie mai potrivite şi mai atrase de sectoarele economice care au, prin excelenţă, legătură cu publicul, şi mai ales cu persoanele aflate în situaţii mai deosebite cum este sănătatea. Activităţile desfăşurate cu preponderenţă de femei sunt cele de: sănătate şi asistenţă socială (81,5%), intermedieri financiare şi asigurări (73,8%), învăţământ (70,0%), administraţie publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public (63,4%), hoteluri şi restaurante (58,4%), activităţi de spectacole, culturale şi recreativ (57,0%), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (50,9%), comerţ cu ridicata şi cu amănuntul.

În privinţa populaţiei şcolare se constată că ponderea persoanelor de sex feminin e mai mică decât a celor de gen masculin (49,4% feminin, 50,6% masculin). In funcţie de nivelul şcolarizării, putem constata că ponderea fetelor e mai mare decât a băieţilor în şcoli postliceale de specialitate şi în învăţământul superior. Liceenele sunt preponderente în liceele şi colegiile teoretice (57,4%), liceele cu profil de servicii (55,6%), liceele cu profil artistic (60,2%).

La sfârşitul anului 2013 ponderea femeilor în totalul şomerilor era mai mică decât a bărbaţilor (42,5%).Cel mai mare număr de şomere indemnizate provin din grupa de vârstă 40-49 ani (26,8%). Rata şomajului este mai mică la femei decât la bărbaţi (4,6% comparativ cu 4,8%).

In 2012, femeile au câştigat în medie cu 246 lei mai puţin decât bărbaţii, realizând un câştig salarial brut lunar de 1877 lei (faţă de 2123 lei al bărbaţilor) şi un câştig salarial net lunar de 1366 lei (faţă de 1542 lei al bărbaţilor).

Procentul de reprezentare a femeilor din judeţul Braşov în Parlametul României în legislatura 2012-2016 este mult prea mic pentru a se vorbi de o împărţire echitabilă a deciziilor între cele două sexe. Astfel, o singură femeie reprezintă judeţul Braşov în cadrul Parlamentului ( din partea Partidului Naţional Liberal) din cei 16 parlamentari braşoveni. În legislatura 2012-2016 prezenţa femeilor în administraţia publică braşoveană este reflectată astfel: 3 femei consilier local , dintr-un total de 27 consilieri (11,1%), 3 femei consilier judeţean, dintr-un total de 35 aleşi judeţeni (8,6%)

În anul 2012 din totalul firmelor din judeţul Braşov, doar 7150 erau manageriate de femei (30,6%). Firmele lor au realizat 29,0% din cifra de afaceri rezultată la nivel de judeţ. 35,7% din firmele administrate de femei activează în domeniul comerţului cu ridicata şi cu amănuntul.

Utilizarea timpului de către femeile din Regiunea Centru (inclusiv a brasovencelor). O parte importantă din timpul zilnic este alocat somnului.(9:06 ore zilnic – bărbaţi; 9:16 ore zilnic – femei). Femeile din Regiunea Centru îşi petrec zilnic 4:20 ore pentru îngrijirea gospodăriei şi familiei, în timp ce bărbaţii se limitează la 2:17 ore. In privinta activităţilor sportive şi activităţilor în aer liber, persoanele adulte alocă, în medie, 24 minute zilnic, mai mult bărbaţii (28 de minute) faţă de femei (21 minute).

Pentru petrecerea timpului liber, femeile alocă (19 de minute zilnic.) hobby-urilor şi utilizării calculatorului, adica jumătate din timpul pe care îl alocă bărbaţii. Activităţilor legate de mass media (cititul, privitul la televizor şi ascultatul radioului), femeile le dedică un timp zilnic de 2:25 ore , mai puţin decât bărbaţii. (2:51 ore). Femeile călătoresc mai puţin timp decât bărbaţii (46 de minute zilnic, faţă de 54 minute), această situaţie se întâlneşte la toate grupele de vârstă.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Back to top!