Se face cautarea...
14 decembrie 2013
sâmbătă, decembrie 14, 2013

Podurile pietonale circulare, o solutie pentru fluidizarea circulatiei auto din giratorii

Lujiazui, China (photo  , Panoramio)
Giratoriile din intersectii si-au dovedit utilitatea in Brasov, scurtind timpii de deplasare ai masinilor. Totusi, in giratoriile mai aglomerate, cum ar fi cel de la intersectia strazii Lunga cu strada Fagarasului, circulatia prin giratoriu este uneori ingreunata de pietonii care trebuie sa traverseze dintr-o parte in alta. Unele orase din lume au gasit o solutie eficienta, simpla si, probabil, relativ ieftina, pentru problema pietonilor. E vorba de poduri pietonale circulare, construite deasupra giratoriilor. Persoanele care merg pe jos pot urca pe pietonal de pe orice trotuar si coboara pe oricare alt trotuar doresc. Pe sosea circula, astfel, doar masinile, care nu mai sint incurcate de pietoni.

Metoda a fost aplicata in cel putin trei locuri din lume, in orasul Eindhoven din Olanda, in Rzeszów, Polonia sau in Lujiazui, China. Circularul din Eindhoven este destinat in special biciclistilor, cel din Rzeszów doar pietonilor. Podul pietonal polonez (clic aici sa-l vezi), adus aici ca exemplu, este de dimensiuni mai mici, comparabil cu unul care ar putea fi construit si la Brasov. Cel chinezesc, firesc, e mai mare si are si scari rulante. In filmuletul urmator, puteti vedea podul pietonal din Olanda.



Podul polonez il puteti studia si pe Google Street View. Imaginile cu el au fost surprinse in timp ce se afla in constructie, insa structura lui e ridicata. Puteti mari imaginea pe tot ecranul, facind clic pe simbolul din dreapta sus al acesteia.


Vizualizare harta marita

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Back to top!