Se face cautarea...
22 decembrie 2013
duminică, decembrie 22, 2013

Comemorare cu reconstituirea unor momente din decembrie 1989


Azi, s-au implinit 24 de ani de cind brasovenii s-au adunat cu zecile de mii in centrul orasului cerind caderea regimului comunist si plecarea lui Ceausescu din fruntea statului. Oamenii se saturasera de indurat frigul si intunericul de acasa, de mincat alimente cu ratia, de primit chiar si apa la robinetul de acasa tot cu ratia, de privit la televizor cu ratia si de multe alte privatiuni.

Ceausescu ne spunea ca traiul din comunism este superior celui din capitalism, un sistem pe care ni-l zugravea mereu in tuse intunecate. Ne zicea ca Romania nu se va mai intoarce niciodata la capitalism sau ca ne vom mai intoarce "cind o face plopul mere sau rachita micsunele". In 22 decembrie 1989, manifestantii au vrut sa-i arate lui Ceausescu ca "minunea" s-a intimplat si un brasovean a purtat pe strazi o creanga de plop pe care agatase citeva mere, dar si o cizma care vroia sa aduca aminte de prima ocupatie a celui care ne condusese tara 25 de ani.

"plopul cu mere"
Azi, in cadrul manifestarilor de comemorare a evenimentelor din Decembrie '89, un grup de citeva sute de oameni a refacut unul din traseele muncitorilor catre Consiliul Judetean de Partid, si anume, cel parcurs de angajatii uzinei de autocamioane. Acestia au strigat lozincile din urma cu aproape un sfert de secol si n-au uitat sa vina si cu o creanga de plop in care au agatat niste mere si incaltaminte veche. Ceea ce este interesant, si mai putin ramas in amintire, e ca Ceausescu a avut o adaugire la celebra afirmatie facuta in plenara de partid: "nu va grabiti sa aplaudati, genetica moderna a facut progrese uriase si e posibil orice..!" Gluma lui a stirnit atunci rasete sanatoase in sala, insa a fost ca o profetie! Momentul anecdotic exista pe internet, sub forma video, si merita urmarit.


Manifestantii de azi i-au inminat, simbolic, prefectului judetului, petitia cu revendicari conceputa in 22 decembrie 1989 de revolutionari. Documentul a si fost citit in fata Prefecturii, catre toti cei prezenti, pentru a constata fiecare cite lucruri s-au implinit din acele revendicari. Au urmat depunerile de coroane de flori la monumentele eroilor revolutiei, o slujba religioasa de pomenire a celor 118 brasoveni cazuti in acele zile istorice de decembrie si o defilare militara.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Back to top!