Se face cautarea...
24 august 2013
sâmbătă, august 24, 2013

Mobilierul pictat transilvanean - obiect de arta modern



Mansarda Muzeului Civilizatiei Urbane a Brasovului gazduieste o expozitie de mobilier pictat transilvanean. Lazile de zestre, mesele, casetele pentru bijuterii, dulapurile sau ramele pentru oglinzi sint pictate, intr-o viziune moderna, de artistii Aurelia si George Pomponiu.

Daca, in trecut, mobilierul pictat avea, in primul rand, un rol functional, astazi, revine in casele oamenilor in ideea de a infrumuseta spatiul de locuit. 

Aurelia Pomponiu este un artist plastic specializat in restaurarea textilelor de arta. Datorita colaborarii cu mai multe muzee din tara, a descoperit calitatile artistice ale mobilierului pictat transilvanean si a decis sa invete tehnica pictarii lemnului.

Artista lucreaza impreuna cu fiul sa, George, care la randul sau este absolvent de Arte Plastice, specializat in scenografie de film si teatru.

Mobilierul pictat a aparut in Europa, in perioada Renasterii. S-a extins in foarte multe tari europene si a acumulat in timp tendintele stilurilor Baroc si Rococo. In Transilvania a aparut in secolul 16, in special, in comunitatile sasilor. Specifica pentru pictura de mobilier este ornamentica florala, abundenta. 

Daca vizitatorii expozitiei din muzeul brasovean isi doresc sa aibe acasa unele din piesele expuse, le pot cumpara la preturi accesibile.

Expozitia de la Muzeul Civilizatiei Urbane din Brasov va fi deschisa pina pe 20 octombrie 2013.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Back to top!