În acest context istoric important, sărbătorit la nivel național, Muzeul Județean de Istorie Brașov și Consiliul Județean Brașov, în parteneriat cu Universitatea Transilvania din Brașov, Primăria Municipiului Brașov și Brigada 2 Vânători de Munte, beneficiind și de colaborarea asociațiilor de reconstituire istorică 6 Dorobanți, Tradiția Militară, Deutsches Freikorps, Clubul de Istorie Militară din Bucureşti și IR33 Cetatea Aradului, organizează cel mai important festival de reconstituire istorică din România dedicat Primului Război Mondial: Festivalul internațional de reconstituire istorică Brașov 1916. Intrarea României în Primul Război Mondial.
Festivalul deschide proiectul cultural "Brașov 1916". Proiectul Muzeului Județean de Istorie Brașov mai cuprinde o expoziție tematică în Casa Sfatului, un program de educație civică, conferințe și prezentări de film istoric, în perioada 27 august – decembrie 2016. Festivalul internațional de reconstituire istorică Brașov 1916 se va desfășura în perioada 26 – 28 august 2016, în Piața Sfatului.
Tabăra militară urmează să fie amplasată lângă Casa Sfatului, sub forma unei expoziții cu standuri inspirate din poziţiile de luptă ale campaniei militare din august – octombrie 1916. De asemenea, în perimetrul expoziției este amplasat un tun de câmp original, împrumutat de la Muzeul Militar Național ,,Regele Ferdinand I". În timpul festivalului, standurile expoziționale vor fi ocupate de către membrii asociațiilor de reconstituire. Apoi, expoziția outdoor are avantajul că rămâne amplasată lângă Casa Sfatului până la încheierea proiectului Brașov 1916, fiind folosită în perioada septembrie – octombrie 2016 pentru desfășurarea programului de educație culturală și civică dedicat cultului eroilor. Mai mult, accesul publicului în expoziția outdoor se poate face și în afara programului de vizitare al muzeului.
La eveniment sunt invitate asociații de reconstituire istorică din Cehia, Austria, Germania, Slovacia, Ungaria și Anglia. Membrii asociațiilor de reconstituire istorică vor aborda armata română, armata germană și armata austro-ungară, programul festivalului cuprinzând prezentări de armament și uniforme militare specifice Primului Război Mondial, scene de viață cazonă, revista de front, scene de instrucție de front etc.
"Prin Festivalul internațional de reconstituire istorică Brașov 1916 dorim să contribuim la diversificarea ofertei culturale a Braşovului prin dezvoltarea unui produs cultural de tip living history. De asemenea, datorită caracterului internațional al acestuia, introducem Brașovul în circuitul european al festivalurilor de reconstituire istorică și în agenda internațională a evenimentelor dedicate Centenarului Primului Război Mondial. Festivalul Brașov 1916 nu este un discurs despre învingători și învinși. El va da înțelesuri istoriei Brașovului Primului Război Mondial, iar acestea, împărtășite miilor de vizitatori, vor genera, la rândul lor, noi conținuturi care să îmbogățească viața culturală a Brașovului. În cadrul proiectului Brașov 1916, festivalul de reconstituire istorică, lecție de istorie vie, reprezintă o metodă educativă ce permite înţelegerea perioadei istorice sub o formă interactivă. Apoi, foarte important, prin modulul de educație civică, tinerii învață să prețuiască cultul eroilor, fără să-i aleagă după steagul sub care au căzut pe câmpul de luptă", spune Nicolae Pepene, manager Muzeul Județean de Istorie Brașov.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu