Se face cautarea...
3 iulie 2015
vineri, iulie 03, 2015

Junii Curcani va invita la Jocul Stramosesc

Duminică, 5 iulie 2015,  Societatea  Junilor Curcani (Şcheii Braşovului organizează tradiţionalul Joc strămoşesc de la Crucea Musicoiului (str. Curcanilor). Jocul strămoşesc reprezintă una dintre cele mai frumoase tradiţii ale vechii comunitatii romanesti din Şcheii Brasovului.  Jocul este o ultimă rămăşită din perioada în care comunitatea românească din Şchei mai păstra încă multe din trăsăturile caracteristice satului transilvănean tradiţional.

În prezent, deşi în alte părţi jocul a devenit o tradiţie practicată de ansambluri profesioniste în scopuri turistice, în Şchei jocul strămoşesc şi-a păstrat vitalitatea şi unele funcţii specifice. Acest lucru se datorează faptului că jocul este încă organizat de către membrii comunităţii, tineri sau juni, grupaţi pe zone, în funcţie de domiciliu.

Funcţia de protocol social sau de mijloc prin care tinerii îşi fac intrarea în viaţa socială a comunităţii este principala motivaţie a organizării, dublată de interesul junilor pentru păstrarea frumoaselor tradiţii locale.Dansurile pe care tinerii şi fetele care vor să participe la joc trebuie să le cunoască sunt: hora junilor, brâul, breaza, ardealeana, sârba şi braşoveanca.

PROGRAM

10.00-11.00 -Hora Junilor în  Piaţa Unirii
11.30 - Hora Junilor la Crucea Musicoiului
14.00 - Aducerea fetelor la joc
14.30 -16. 30  Prezentarea jocurilor tradiţionale (hora junilor,sârba, breaza, ardeleana, brâul, braşoveanca)
20.00 Încheierea jocului

În caz de vreme nefavorabilă, jocul va fi reprogramat pentru duminica următoare.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Back to top!