Se face cautarea...
5 martie 2015
joi, martie 05, 2015

Premiera in Brasov - Ecografii cu rezultate comparabile unui CT sau RMN dar care nu iradiaza si costa mai putin

Una dintre cele mai moderne tehnici în imagistica medicală se poate efectua de acum, în premieră în Brașov, în cadrul Spitalului MedLife PDR Turnului. Ecografia cu substanță de contrast vine în completarea ecografiei clasice și îi îmbunătățește performanțele, prin utilizarea unui agent de contrast de uz intravenos. Acest lucru permite vizualizarea vaselor sanguine mari (intracraniene, periferice) și a vaselor mici (din ficat, rinichi, pancreas, sâni), ce nu pot fi investigate prin tehnici ecografice clasice.

„Pacienții din Brașov au de acum la dispoziție, în cadrul spitalului MedLife, această nouă metodă de investigație, care în anumite cazuri are rezultate comparabile unui CT sau RMN, dar care beneficiază de două avantaje majore: nu iradiază, iar costul este cu 40% mai redus față de o procedură CT și cu până la 50% față de un RMN. Este o metodă ce vine îndeosebi în sprijinul pacienților cu afecțiuni oncologice, care pot să repete această procedură ori de câte ori este nevoie pentru monitorizarea afecțiunii, fără iradiere și la un cost redus”, declara Dr. Aurel Fernye, medic specialist radiologie și imagistică medicală.  

Substanța de contrast permite ca în anumite cazuri, ecografia să ofere un diagnostic comparabil substanțelor de contrast din tomografia computerizată (CT) și rezonanței magnetice nucleare (RMN), cu avantajul major de a nu iradia pacientul. Acest tip de investigație are numeroase aplicații în practica clinică, precum detecția metastazelor hepatice, caracterizarea și diagnosticul de malignitate a maselor tumorale hepatice, pancreatice, biliare sau splenice, aprecierea evoluției sub tratament a tumorilor maligne, a gradului de inflamație la nivel intestinal sau la nivelul articulațiilor, o detecție mai bună a leziunilor traumatice intraabdominale și a hemoragiilor active sau caracterizarea refluxului vezico-ureteral la copii.

Pe lângă avantajul de a nu fi iradiantă, substanța de contrast nu este alergogenă, deoarece
nu conține iod, iar membrana fosfolipidică o ascunde de sistemul imunitar. Procedura nu prezintă riscuri pentru pacient, este nedureroasă, iar durata investigației este redusă, de circa zece minute.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Back to top!