Se face cautarea...
11 decembrie 2014
joi, decembrie 11, 2014

Cei mai celebri brazi de Craciun din lume!

Photo: Panoramio/romabraz
Cel mai inalt brad de Craciun se inalta, an de an, incepind din 1996, la Rio de Janeiro, in Brazilia. Constructia in forma de brad de anul acesta are 85 de metri inaltime, cintareste ... 542 de tone si are peste ... 3 milioane de becuri. Bradul este asezat pe o platforma care pluteste, si se deplaseaza, pe apele lagunei Rodrigo de Freitas. Gigantul pom poate fi vazut de turisti de la sfirsitul lunii noiembrie pina in prima saptamina a lunii ianuarie. La ceremonia de aprindere se organizeaza un spectacol de lumini, artificii si muzica pe masura.



Cel mai celebru pom de Craciun este cel impodobit in Rockefeller Center din New York. Prima data a fost impodobit in acest loc un brad in anul 1931. Muncitorii care lucrau la cladirile din jur au adus un pom inalt de 6 metri si l-au impodobit, modest, cu siruri de afine, ghirlande de hartie si chiar citeva cutii de conserve. Din 1933, asezarea unui brad de Craciun in acest loc a devenit o traditie neintrerupta. Copacul este mereu natural, de obicei din specia molid norvegian, are intre 20 si 30 de metri inaltime si este donat de catre cineva. In ultimii ani, ceremonia de aprindere a celor citeva zeci de mii de beculete are loc intr-un spectacol care este transmis live de postul tv NBC.



Oamenii cauta sa nascoceasca tot felul de brazi de Craciun. Printre cei mai neobisnuiti este pomul de pe Muntele Ingino, de linga localitatea italiana Gubbio. Este format numai din becuri amplasate pe versantul orientat catre oras. 3000 de lumini multicolore, alimentate cu 8,5 kilometri de cablu electric, dau forma unui brad care are o "inaltime" de 650 metri si o baza lata de 350 de metri. Formatiunea luminioasa poate fi vazuta chiar de la 50 km distanta. In ultimii ani, becurile sint alimentate cu energie stocata de un sistem fotovoltaic. Bradul a fost inaugurat in 1981. Zece ani mai tarziu, Guinness Book of Records l-a declarat "cel mai mare pom de Craciun din lume"! In 2011, insusi Papa Benedict al XVI-lea a aprins luminile bradului, de la distanta, din apartamentul sau din Vatican, folosindu-se de o ... tableta. Si in acest an, Papa Francisc a aprins, atingind un buton de pe ecranul tactil al unei tablete, luminile de pe Muntele Ingino, dupa ce a adresat locuitorilor din Gubbio un mesaj despre semnificatia luminii in sarbatoarea Craciunului.



Cel mai scump brad de Craciun din lume pare sa fie cel impodobit, in anul 2010, in holul unui hotel din Adu Dhabi. Bradul artificial, inalt de 13 metri, a fost impodobit cu bijuterii in valoare de 11 milioane de dolari. Pe linga globurile aurii si argintii, au atirnat pe crengile pomului coliere, bratari si ceasuri scumpe, ornate cu perle, diamante, safire si alte pietre pretioase. Si bradul in sine valora 10.000 de dolari. Serviciul de paza al hotelului nu a lasat o secunda nesupravegheat valorosul brad. De mentionat ca in Emiratele Arabe Unite marea majoritate a populatiei este musulmana, o religie care nu are de a face cu obiceiul crestin al pomului impodobit.



Daca ar fi sa luam in calcul o categorie a celui mai interesant loc in care este impodobit un brad de Craciun, am putea alege Galeriile Lafayette din Paris. Sub imensa cupola albastra, cu vitralii, a domului inalt de 43 de metri, intr-un decor arhitectural incantator, la fiecare sarbatoare de Craciun este instalat aici un brad artificial cu podoabe si luminite multicolore. In acest an, a fost instalat un brad inedit, in sensul ca este asezat invers, cu virful spre podea! Nimic neobisnuit daca ne gindim ca tema aleasa de Galerie pentru aceste sarbatori este "Monster Christmas". In vitrinele celui mai important punct comercial al Parislui, pot fi vazuti o multime de monstri si monstruleti care fac gesturi prietenesti clientilor.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Back to top!