Se face cautarea...
25 august 2014
luni, august 25, 2014

Concurs de tractiune pentru cai la Rasnov - demonstratie de forta si rezistenta



Concursul de tractiune pentru cai este cea mai spectaculoasa parte din cadrul Festivalului Ecvestru de la Rasnov. Dupa ce, in prima zi, caii se intrec in frumusete, in a doua zi a evenimentului, cei mai puternici cai se intrec in proba de tractiune. Le este testata atit forta cit si rezistenta. In acest an, caii au trebuit sa traga de un bustean de brad de 3,2 metri cubi. Au avut 3 minute la dispozitie pentru a tracta busteanul, asezat cu un capat pe o sanie. Au cistigat cei care au tras greutatea pe o distanta cit mai lunga.

Dupa ce in nopatea dinaintea concursului a plouat torential, terenul s-a transformat in noroi, ceea ce a permis o alunecare mai usoara a busteanului dar nu prea a fost pe placul proprietarilor de cai care s-au namolit si s-au stropit serios cu apa din balti.

Stapinii cabalinelor pot sa le stimuleze si sa le incurajeze doar prin strigaturi si pocnituri din bici. Nu au voie sa loveasca caii cu biciul, pentru ca daca o fac sint eliminati din concurs. Din cind in cind, patrupedele sint lasate sa-si traga sufletul 10-15 secunde, apoi pornesc din nou la drum. Cronometrul merge in timpul pauzei. In competitie s-au inscris 10 perechi de cai. Prima pereche a tras atit de puternic de greutate incit a rupt oistea atelajului. Organizatorii s-au mobilizat imediat si au confectionat rapid o alta oiste.

S-a desfasurat apoi si proba de tractiune "single", la care caii au tras de un bustean mai usor. La intregul festival au participat peste 100 de cai, cei mai multi din Râşnov, Săcele, Predeal şi Zărneşti, dar şi din zone mai îndepărtate ale ţării, precum Baia Mare, Cluj, Argeş sau Harghita. In acest an, a fost cea de-a XII-a ediţie a evenimentului ecvestru.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Back to top!