Se face cautarea...
9 iulie 2014
miercuri, iulie 09, 2014

Informatii despre Muntele Timpa prin coduri QR amplasate in autobuze si statii RAT Brasov

Incepând cu finele acestei luni, brasovenii si turistii care viziteaza orasul vor avea posibilitatea de a accesa mai multe informaţii despre Aria Protejată Muntele Tâmpa prin intermediul codurilor QR (quick response). Informatiile obtinute prin scanarea codurilor QR vor fi în limbile română şi engleză si vor arata care sunt căile de acces înspre şi pe Muntele Tâmpa, traseele turistice din aria protejată, informaţii despre biodiversitatea rezervaţiei şi importanţa acesteia pentru comunitate. Informaţiile de tip text sunt însoţite de imagini şi de harta rezervaţiei.

Activitatea de codificare a informaţiilor de interes comunitar privind aria protejată se înscrie în campania de informare şi conştientizare prevăzută în cadrul proiectului „Zilele Ariei Protejate Muntele Tâmpa”, proiect implementat de Agenţia Metropolitană Braşov în perioada mai-septembrie 2014. QR code-urile prin care se vor accesea mesajele vor fi dispuse zonal pentru a facilita accesul turiştilor şi al locuitorilor Braşovului spre Aria protejată Muntele Tâmpa.

Declaratie VIDEO - Dorina Mihai,
coordonator proiect, AMB Brasov
Conţinutul mesajelor este adaptat grupurilor ţintă: turişti şi localnici, in functie de interesul acestora. Astfel ca, in zona Centrului istoric si pe autobuzele liniei 4 RAT (Gară-Livada Poştei) vor putea fi accesate informaţii turistice generale despre Muntele Tâmpa. La limita ariei protejate, pe  Aleea Brediceanu (de sub Tâmpa) si la statia de Telecabină vor exista coduri QR care vor oferi informatii despre trasee de vizitare. În cartiere, în staţii de autobuz si în autobuze vor fii informaţii pentru localnici, carora li se va explica ce au si nu au voie sa faca in zona ariei protejate de pe Tâmpa.

Declaratie VIDEO - Silviu Stefan
purtător de cuvânt RAT Braşov
Acţiunea se desfăşoară în parteneriat cu Primăria Municipiului Braşov şi cu Regia Autonomă de Transport Braşov. In aceasta perioada, RAT instaleaza pe autobuzele celor mai circulate linii sisteme wi-fi pentru internet gratuit. De aceasta facilitate va beneficia si proiectul ce vizeaza muntele Tâmpa, deoarece informatiile vor fi accesate rapid si gratuit prin scanarea codurilor QR din autobuze cu smartphone-uri sau tablete (afla mai multe despre ce sint codurile QR).

Muntele Tampa este printre cele citeva arii protejate din Romania situate in intravilan. Pe suprafata sa se gasesc bogate varietati de plante, animale, pasari si insecte, unele protejate prin lege.

Specii de floră protejate: Papucul doamnei (Cypripedium calceolus), Mătăciunea (Dracocephalum austriacum), Stânjenelul bărbos (Iris aphylla ssp. Hungarica)

Specii de faună protejate: Ursul brun (Ursus arctos), Buhaiul de baltă cu burta galbenă (Bombina variegata), Croitorul alpin (Rosalia alpina.

Fauna de insecte a rezervaţiei este deosebit de bogată, fiind înregistrate 975 de specii de fluturi diurni şi nocturni, din totalul de 4000 de specii cunoscute în România. Fluturii constituie o componentă importantă a peisajului natural şi semi-natural, dar au rol şi de „aparate de măsură” a stării mediului. Alte specii de faună: râsul (Lynx lynx), jderul de copac (Martes martes), veveriţa (Sciurus vulgaris), porcul mistreţ (Sus scrofa), ariciul (Erinaceus concolor), cârtiţa (Talpa europaea), salamandra (Salamandra salamandra), vipera (Vipera berus), guşterul (Lacerta viridis). Au fost identificate 110 specii de păsări.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Back to top!