Cetatea medievala Rupea
Cetatea Rupea acoperă o suprafaţă de aproape 11 ha cu ziduri, turnuri şi curţi interioare. Datorită poziţiei dominante pe care o ocupă în apropierea drumului european E 60, linga oraş, este o prezenţă remarcabilă de la mare distanţă. Anul primei sale consemnări documentare este 1324. Dar construirea ei s-a facut măcar cu câteva decenii inaintea acestui an.
Asa cum ni se infatiseaza azi, fortificatia are trei parti distincte: Cetatea de sus, Cetatea de mijloc şi Cetatea de jos. Fiecare se identifică printr-o centură de zidărie aparte, corespunzătoare unei epoci diferite, marcate de evoluţia armamentului, a tehnicilor de asediu sau de nivelul dezvoltării aşezării.
Exista apoi mai multe turnuri care aveau diferite utilitati. La intrare avem Turnul porţii, Turnul Slujitorilor sau cel al Slăninii, folosit pentru conservarea cărnii şi slăninilor comunităţii. Pe frontul următor, al curtinei Cetăţii de mijloc, se află în ordine, de la dreapta, la stânga: Turnul Ungrei, Turnul Pentagonal şi Turnul Diecilor. Mai departe, turnurile se identifică mai uşor pe curtina de vest, unde se află Turnul Cercetaşilor, Turnul Capelei şi alte două turnuri mărginind culoarul de acces, dar slab conservate: Turnul Gros şi Turnul Pulverăriei.
Au fost perioade cind o bună parte din comunitatea locală a locuit între zidurile cetăţii. Atunci cetatea arăta ca un oraş în miniatură, în care locuiau în permanenţă câteva sute de oameni. Locuitorii săi dispuneau de toate facilităţile: case de locuit (aproape o sută), spaţii pentru administraţia comunităţii şi a scaunului, capelă, casa preotului, loc pentru căruţe, depozite de documente, provizii şi arme, fântână, loc de târg
La finele secolului al XVII-lea, armata habsburgică a folosit cetatea, de mai multe ori, ca bază de încartiruire şi pregătire de campanie. Cetatea a fost părăsită treptat, din prima jumătate a secolului al XVIII-lea, după asigurarea politică garantată de către armata Imperiului Habsburgic.
Cu timpul, nefolosita, a intrat intr-un proces de degradare, ajungind o ruina la sfirsitul secolului XX. Cea mai radicală schimbare a cetăţii s-a produs în urma programului de restaurare din anii 2010-2012, când cetatea şi-a recuperat şi renovat mare parte din zestrea originală. La intrarea in cetate a fost amenajata o parcare pentru turisti. Mai multe detalii puteti afla de aici: http://rupeaturistica.ro/cetatea-rupea/
Programul de vizitare al Cetatii Rupea
1 noiembrie - 31 martie: 9 - 17
1 aprilie - 31 mai: 9 - 20
1 iunie - 31 august: 9 - 21
1 septembrie - 31 octombrie: 9 - 19
Tarife:
10 lei adulti
5 lei copii
Grupuri
8 lei adulti
4 lei copii
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu