Se face cautarea...
5 mai 2014
luni, mai 05, 2014

Ziua Europei se sarbatoreste la Brasov prin doua festivaluri

Ziua de 9 mai, dedicata Europei, este celebrată în diferite forme în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene. Brasovul se inscrie in sirul de manifestari festive, prin organizarea a doua evenimente  care vor celebrea multiculturalitatea și tradițiile europene, alaturi de traditiile romanesti. Festivalul Regiunilor Europene are ca scop furnizarea de informații despre Uniunea Europeană și tradițiile culturale europene, într-un mod inedit și ușor de asimilat de către publicul de toate vârstele aparținând tuturor categoriilor sociale. Vizitatorii se vor putea bucura de un program artistic deosebit. Orchestra Filarmonicii va interpreta la scenă imnurile Uniunii Europene si al Romaniei în deschiderea festivalului.

În acest sens, în cadrul festivalului, se vor împărți publicului broșuri cu texte ale imnurilor țărilor din UE și alte informații despre Europa, balerinii Operei din Brașov vor prezenta coregrafii cu dansuri tradiționale din țările europene. Pentru tinerii studenți europeniști, dar și pentru elevi, se vor organiza cursuri și discuții deschise pe teme europene, în cadrul Cafe D’Europe – un spațiu dedicat, unde vor participa specialiști, profesori europeni, ambasadorii Austriei, Germaniei, Elveției, etc. dar și reprezentanți ai misiunilor economice din țările membre. Excelența Sa Franz Schausberger - președintele Institutului Regiunilor Europene, va susține un curs pe tema „Regionalizare si descentralizare in Europa” la Universitatea Transilvania, urmand apoi in zilele urmatoare o serie de seminarii si conferinte organuzate la Centrul Cultural Reduta.

In paralel cu Festivalul Regiunilor Europene, in Piata Sfatului de vineri pana duminica se va desfasura un festival al traditiilor romanesti specifice fiecarei parti a tarii reprezentand mostenirea noastra culturala, unicitatea Romaniei in contextul in care este membra a Uniunii Europene, prin pastrarea specificului national si a traditiilor mostenite din tata in fiu. Romania este cu siguranta una dintre tarile care inca isi pastreaza integritatea patrimoniului cultural si natural, traditiile fiind inca vii deoarece in continuare se transmit „din tata in fiu”.

Conceptul evenimentului va avea la baza obiceiurile autentice provenite din folclorul local al fiecarei zone din tara, punand in valoare atat elementele patrimoniului cultural material (elemente ale portului popular specific comunitatilor etnice din diferitele zone, produse ale activitatilor traditionale, elemente de arhitectura), cat si ale celui imaterial (mestesuguri, muzica si dans, legende, basme si folclor) si nu in ultimul rand gastronomice (feluri de mancare si specialitatile fiecarei zone in parte). In acest fel se vor prezenta intr-un mod atractiv, punctele cheie si de inters din fiecare zona, obiectivele turistice care ar trebui vizitate. Atat publicul roman, cat si vizitatorii strainii prezenti primesc practic un ghid „live” care ii indruma catre atractiile fiecarei zone, prezentarea fiind una inedita care promoveaza si valorifica prin turism, patrimoniul national.

La scena va fi prezentat un program artistic in care vor fi prezente toate „zonele” cu specificul fiecareia si frumusetea portului popular. Vizitatorii vor putea admira standurile mestesugaresti apartinand Maramuresului, Transilvaniei, Secuimii, Banatului, Tarii Fagarasului, etc. si vor putea degusta produsele traditionale.

„Festivalul Tradiții și obiceiuri romanești în contextul european”
- specific: târg de produse tradiționale românești și aparținând țărilor membre;
- standuri: unguresc, german, austriac, franțuzesc, estonian, cipriot, grecesc și românești atât gastronomice, cât și cu artizanat, hand made, mâncare (fără grătare/fără foc deschis);
- tip de produse: gastronomice și non gastronomice;
- scenă și spectacol folcloric tradițional, dar și interpretarea imnurilor UE și România de către Filarmonica Brașov;

Vineri, 9 mai:

16:00 – 21:00 Prezentare standuri tradiționale în Piața Sfatului

Sambata, 10 mai:

14:00 – 14:30 Festivitatea de deschidere oficiată de Primarul Brașovului – George Scripcaru și invitații de onoare: Ambasadorul Austriei și Președintele Institutului Regiunilor Europene
14:30 – 15:00 Imnul României și al Uniunii Europene interpretate de Filarmonica Brașov
15:00 – 16:00 Comunitatea grecească din Brașov
16:00 – 17:00 Program artistic „Dans și tradiție populară românească din Transilvania”
18:00 – 19:00 Program artistic – parada de prezentare a portului românesc diversificat
19:00 – 21:00 Program artistic folcloric al regiunilor romanești
21:00 – 21:30 Show lasere

Duminică, 11 mai:

09:00 – 19:00 Degustare de produse tradiționale aparținând fiecărei zone participante, cooking show live, prezentarea de pachete turistice și atracții ale României pentru invitații prezenți din celelalte ţări, în Piața Sfatului

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Back to top!