Filmul Columna a fost realizat de Studioul Cinematografic București și compania CCC-Film din Berlin. Productia continua acțiunea din "Dacii", filmat cu un an mai inainte. Scenaristul Titus Popovici, care a scris scenariile ambelor productii, a preluat unele personaje din filmul regizat de Sergiu Nicolaescu și anume: Decebal (Amza Pellea) și Marele Preot dac (Emil Botta). După discutarea scenariului în Consiliul Artistic, filmul a intrat în faza de producție la 9 ianuarie 1967. La realizarea filmului au fost folosiți următorii consultanți: consultant istoric - prof.dr. Hadrian Daicoviciu (renumit dacolog, fiul lui Constantin Daicoviciu), consultant militar - lt. col. Gheorghe Romanescu, consultant de lupte - Angelus Pellegrini, consultanți de călărie - Ion Apahideanu și Florea Pădureanu și consultant de dansuri - Petre Bodeuț. Filmul a fost realizat în studiourile Centrului de Producție Cinematografică București.
Filmările au avut loc în perioada 7 octombrie 1967 - 31 ianuarie 1968, 1-4 martie 1968, 23-28 martie 1968, 5-10 aprilie 1968 și 28 aprilie - 2 mai 1968, fiind realizate cu concursul Consiliului Superior al Agriculturii și al ansamblului Perinița. Au fost folosiți 6.000 de soldați și 1.000 de călăreți pe post de figuranți, ei provenind din trupele de vânători de munte ale Ministerului Forțelor Armate al Republicii Socialiste România. Cadrele exterioare au fost filmate la Râșnov, Zărnești, Stâna de Vale, Cheile Bicazului și pe platoul Bucegilor, iar cele interioare la Buftea. La filmări au fost folosiți 42.049 metri de negativ color.
Foto: ro.wikipedia.org |
Distribuția filmului a fost una internațională, printre interpreți aflându-se actorul englez Richard Johnson și actorii italieni Antonella Lualdi, Amedeo Nazzari și Franco Interlenghi, ale căror voci au fost dublate în varianta românească de Mircea Albulescu, Valeria Gagealov, Geo Barton, și Gheorghe Cozorici.
Muzica a fost compusă de Theodor Grigoriu și interpretată de Orchestra Simfonică a Cinematografiei dirijată de Paul Popescu. Efectele speciale au fost realizate de Teodor Drăgan, Nicolae Sanda, Iosif Drăgan și Vasile Dincă.
Filmul a fost vizionat de conducerea Consiliului de Stat pentru Cultură și Artă (C.S.C.A.), care l-a acceptat fără modificări. Copia standard a fost finalizată la 28 iunie 1968. Cheltuielile de producție ale părții române s-au ridicat la 19.395.369 lei.
Filmul are o durată de 133 minute, fiind format din două părți de durate inegale: prima parte are 93 de minute, iar partea a II-a are doar 40 de minute. În afară de versiunile română și germană, a fost realizată și o versiune engleză de 93 de minute, care a fost difuzată pe plan internațional de către compania Columbia Pictures.
Cititi mai multe amanunte despre film pe ro.wikipedia.org, acolo de unde au fost preluate si informatiile de mai sus.
Puteti viziona filmul in intregime pe Youtube. Incercati sa identificati locurile din Rasnov si Zarnesti unde s-au turnat o parte dintre scenele exterioare.
SUPER FILM,A JUCAT SI TATA CA SECUND
RăspundețiȘtergereFoarte bun! Întotdeauna le revăd cu mare drag.
RăspundețiȘtergereMi-e dor de actorii de altădată...
RăspundețiȘtergere