Se face cautarea...
6 martie 2014
joi, martie 06, 2014

Premiera teatrala - “Bordeiul Inaripatilor” la Galeria M8 din Brasov

Spectacolul ”Bordeiul inaripatilor” este un spectacol activ, interactiv, spumos, injectat de candoare si adevar. Il avem in prim plan pe actorul Ionut Buruiana, intaratat de dorinta de a povesti un anume roman ca un actor. Pe scena apar povestitori, personaje, o intreaga distributie revarsate de mintea unui simplu om. Tabloul principal este constituit de conflictul celor trei personaje principale: Ionut Buruiana, Narator Unu, Narator Doi.

Numele au un caracter schematic, asemenea unor spatii umplute la repezeala, ca atunci cand incerci sa faci rezumatul unui roman. Fiind ticsit cu metafore geniale si alte delicii literare, aproape ca te simti intimidat de maretia autorului incercand sa faci un rezumat. Naratorul Unu este naratorul lui Ionut Buruiana, acela care ghideaza din condei cursul actiunii. Priceperea oratorica, profunzimea ideilor, coerenta discursului lasa de dorit in aceasta personalitate asezata intr-un pachet exterior pe masura.

Naratorul Doi este naratorul inteligent, sofisticat, sobru si arogant. Batalia nu este nici pe departe terminata intrucat cu cat Naratorul Unu este mai in corzi, cu cat ficatul sau moral este luat cu asalt de croseele literare cutremuratoare ale Naratorului lui Bruckner, cu atat se tine mai darz, rostogolindu-se lipsit de demnitate ca un porc taiat in propriul sange. Comicul vine evident din toate directiile cu putinta.

Cu toate astea, izvorul principal de comic reiese in esenta din ridicolul absurd al situatiei- in prima instanta avand un actor certandu-se cu sine insusi purtand trei costume diferite; in secunda instanta jocul ideilor celor doi naratori care, pe tot parcursul lui este purtat de inertie-. Fireste ca nu putem ignora comicul si ludicitatea textului sau derularea asemenea pieselor de domino a catalogului de ipostaze scenice.

 Romanul respectiv va primi in cele din urma un rezumat. Un rezumat ca toate celelalte: incapabil de a compacta atata maiestrie intr-un timp atat de scurt, oricate ustensile ar avea la dispozitie. Dupa ce publicul va fi primit o portie sanatoasa de ras, actorul concluzioneaza intreaga harababura intr-un mod cel putin surprinzator. Ionut Buruiana este un actor constantean, nascut la Galati care joaca la teatrul din Sfantu Gheorghe si locuieste la Brasov.

A fost parte din primul teatru independent care s-a nascut la Constanta, a calcat mai toate scenele constantene, a avut reprezentatii si la Bacau, Vatra Dornei, Dorohoi si Torino (cu o piesa in limba italiana), ba chiar a castigat si concursul national de imitatie organizat de echipa Mondenii Show. Scrie, joaca, deseneaza, isi dreseaza cainele, iubeste, scuipa flacari, se joaca cu poi-urile, a facut si stand up, caiac, este un pacifist convins si pretinde ca este un tip fericit.

Spectacolul va fi montat in luna martie la Brasov dupa cum urmeaza:

Duminica 9 martie, orele 19:00, Galeria de arta contemporana M8, str. Muresenilor nr. 8, Brasov, inf/rez: +40 722 245 893

Luni 17 martie, orele 19:00, Colaj Café, str. Apollonia Hirscher nr. 2, Brasov, inf/rez: +40 744 420 852

Duminica 23 martie, orele 19:00, Terroirs - Boutique du Vin, str. Diaconu Coresi, Brasov, inf/rez: +40 720 103 217

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Back to top!