Se face cautarea...
8 ianuarie 2014
miercuri, ianuarie 08, 2014

Europa luminata noaptea, vazuta din spatiu. Comparatie 1992-2010


Foto: NGDC/DMSP/ESA

Iluminatul electric este considerat un semn al civilizatiei, un atribut al lumii moderne. Din spatiu, se pot vedea zonele cele mai urbanizate dupa intensitatea luminii emisa in intuneric. Agentia Spatiala Europeana a facut o comparatie intre cum arata Europa din spatiu noaptea in 1992 si cum arata in 2010. Pentru asta s-a folosit de fotografii surprinse de satelitii meteo americani ai DMSP, pe care le-a suprapus si animat, printr-un efect de tranzitie.

Din animatia rezultata, se poate vedea cum Europa a crescut in intensitate luminoasa. Cea mai spectaculoasa transformare se constata in Europa Centrala si de Est, zona in care se regaseau fostele state comuniste. Polonia se remarca in modul cel mai evident si am mai putea observa o iluminare de intensitate mult crescuta in Slovacia si fosta Germanie de Est. Tot la capitolul transformari spectaculoase pot fi incluse si fostele tari Iugoslave Croatia si Bosnia Hertegovina, care erau acoperite de intuneric aproape in totalitate la inceputul anilor 90. In restul continentului se constata o evolutie uniforma. O mica exceptie ar face Marea Britanie, cel putin in partea de sud, unde intensitatea luminoasa a crescut mai putin, asta deoarece tarimul englez era destul de luminat inca din 1992.

In Romania se constata o iluminare evidenta in zonele rurale si o crestere in intensitate in Bucuresti si imprejurimile lui, in marile orase si pe Valea Prahovei. Firesc, zonele slab populate, precum muntii Carpati, muntii Apuseni si Delta Dunarii, sint si cele mai slab iluminate. Judetul Brasov s-a transformat semnificativ, mai ales in partea resedintei de judet si zona agroturistica Bran-Moeciu.

O constatare surprinzatoare se poate face asupra Republicii Moldova, care pare sa fi scazut in intensitate luminoasa pe parcursul celor 18 ani. Punctele cele mai luminoase au ramas Chisinaul, Balti si Tiraspolul, in timp ce luminitele din zonele rurale par sa fi disparut in mare parte. Un "fenomen" asemanator se mai poate remarca, pe alocuri, si in zona Ucrainei.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Back to top!