Se face cautarea...
8 noiembrie 2013
vineri, noiembrie 08, 2013

Cel mai vechi dans de salon romanesc a deschis primul Festival de dans istoric


In urma cu 6 ani, Muzeul Casa Muresenilor a avut ideea de a readuce in actualitate primul dans de salon al romanilor din Transilvania. In anul 1849, Iacob Muresianu a compus acest dans adaptind practic cinci jocuri populare romanesti transilvanene: jocul "ardeleana", o "hategana", jocul banatean "pe picior", o "invartita" si elemente din dansul "brasoveanca". Pentru ca reunea muzica si jocuri populare romanesti din toata Transilvania, Iacob Muresianu a decis sa intituleze dansul: "Romana".

 "Romana" s-a dansat prima oara in public la 31 ianuarie 1851, la deschiderea balului Reuniunii Femeilor Romane din Brasov. In urmatoarele patru decenii, s-a dansat apoi si la baluri si petreceri romanesti din Ardeal, Maramures, Banat, Crisana si chiar in nordul Moldovei. Daca pina la sfirsitul secolului XIX s-a transmis pe cale orala, din 1903, dansul a putut fi invatat de pe o tiparitura, in care se explica amanuntit fiecare miscare si care continea si partitura muzicala. "Romana" s-a dansat in Transilvania, si chiar la Budapesta si Viena, de catre studentii romani, pina la inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial, dupa care a intrat in uitare.

 In 2007, Muzeul Casa Muresenilor, in colaborare cu Opera Brasov, a reconstituit dansul, folosindu-se de documente originale din arhiva Muresenilor. Dansatorii ansamblului "Magura Codlea" au invatat "Romana" si sint cei care o prezinta acum la diferite festivaluri din tara si strainatate. Dupa experienta cu dansul "Romana", muzeul Casa Muresenilor a decis sa organizeze, in premiera nationala, un festival de dansuri istorice, pentru a oferi ocazia oamenilor de azi sa admire, si chiar sa joace, dansuri de salon europene, de odinioara, care erau caracterizate de multa eleganta si gratie.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Back to top!