Se face cautarea...
11 octombrie 2013
vineri, octombrie 11, 2013

Poarta Schei - ultima poarta a cetatii Kronstadt, ramasa in picioare



Poarta Schei a fost ridicata in anii 1827-1828, cu contributia financiara a negustorilor scheieni, pentru a inlesni comunicarea romanilor din Scheii Brasovului cu vechea cetate. Poarta, denumita initial "Valahica", a fost construita din piatra si caramid,a in stil clasic. Are forma unui arc de triumf cu trei intrari, una principala, de mari dimensiuni in mijloc, si doua intrari mai mici, in lateral, care sunt destinate pietonilor.

Pe ziduri exista patru inscriptii in latina, concepute de notarul Joseph Franz Trausch, ce mentioneaza numele imparatului Francisc I care a avizitat Brasovul in 1918, judelui primar Johannes Jacob Mylius, judelui districtual Johann Georg von Trauschenfels si anul constructiei.

Poarta Schei a fost restaurata dupa cutremurul din 4 martie 1977 si reparata de mai multe ori, ultima data în anul 2004.

De-a lungul secolelor, cetatea Brasovului a avut mai multe porti, care au fost construite, avariate de cutremure sau darimate si inlocuite, in repetate rinduri, in functie de cerintele localnicilor. Poarta Schei a fost, deasemenea, construita in locul Portii Caterina, din care a mai ramas azi doar un turn.

In Evul Mediu, portile aveau rolul de a permite accesul in cetate si erau aparate de bastioane si turnuri strajuite de soldati.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Back to top!