Se face cautarea...
9 mai 2013
joi, mai 09, 2013

Parintele Staniloae evocat de fiica lui



Personalitatea lui Dumitru Staniloae, cel mai important teolog roman din toate timpurile, a fost evocata intr-o conferinta publica organizata la Biserica Buna Vestire din Brasov. Invitata speciala, care a si sustinut conferinta, a fost chiar fiica parintelui, Lidia Staniloae, ajunsa acum la virsta de aproape 80 de ani. Domnia sa a povestit despre viata tatalui sau, de parcursul carierei lui, de experienta lui din inchisorile comuniste dar cel mai mult a vorbit despre omul Dumitru Staniloae.

Parintele nu a slujit intr-o parohie niciodata, insa si-a indeplinit mereu datoria de preot. Si-a dedicat viata scrierilor teologice si a reusit astfel sa publice zeci de opere, cea mai importanta fiind lucrarea in 12 volume - Filocalia sfintelor nevointe ale desavirsirii - pe care a reusit sa o traduca din greceste in 45 de ani. Munca sa a atras nu numai recunosteri ci si invidii care l-au intristat.

Pe plan international, parintele Staniloae s-a bucurat de aprecieri din partea multor institutii si personalitati teologice din toate confesiunile crestine. Unul dintre cei care a avut o relatie chiar de prietenie cu parintele Staniloae a fost Papa Benedict al 16-lea.

Lidia Staniloae a studiat fizica atomica la Universitatea din Bucuresti. Chiar daca asta s-a intimplat intr-o perioada in care intre stiinta si credinta nu prea existau punti de legatura, parintele Staniloae a incurajat-o pe fiica sa sa urmeze aceasta facultate.

Lidia Staniloae a profesat ca fizician apoi ca scriitor. Si-a insusit insa si invataturile teologice ale tatalui domniei sale. Acum sustine conferinte in Romania si Europa. Vorbeste despre personalitatea tatalui domniei sale dar transmite si povete izvorite din intelepciunea acumulata din propriile experiente.

Mai multe despre parintele Staniloae puteti afla de pe Wikipedia

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Back to top!